×

Mocz orzechy w wodzie przed zjedzeniem. Unikniesz okropnego kurzu i łatwiej je strawisz

Orzechy niejednokrotnie ratują nas, gdy mamy ochotę na przekąskę. Ich wybór jest ogromny, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak jest pewne ale.

Zanim zjemy orzechy, powinniśmy je moczyć przez noc w mleku bądź w wodzie

Kiedy moczysz orzechy, łatwiej jest oderwać ich skórę. Ale to nie wszystko:

#1 Wymyj kurz – orzechy są często przechowywane przez dłuższy czas i mogą być przetwarzane w różnych obiektach bez mycia

W rezultacie mogą one mieć na sobie pył powierzchniowy. Jest to szczególnie ważne w przypadku orzechów kupowanych luzem w lokalnym sklepie spożywczym.

#3 Usuń zawartość kwasu fitynowego

Powoduje problemy z minerałami, które Twoje ciało pochłania z diety. Ten składnik magazynujący w orzechach „chelatuje” jony metali, takie jak żelazo, cynk, a nawet wapń w żywności. Oznacza to, że kwas fitynowy wiąże się z tymi jonami, tworząc sole, które są nierozpuszczalne i trudne do wchłonięcia w przewodzie żołądkowo-jelitowym. To zasadniczo pozbawia Twój system składników mineralnych w formie łatwej do zastosowania.

Kwas fitynowy hamuje także pepsynę i trypsynę, enzymy, które ułatwiają trawienie białka. Pierwsza z nich pomaga w rozpadzie białek, gdy są w żołądku, a druga pomaga w trawieniu białek w jelicie cienki

Poprzez moczenie orzechów zmniejszasz zawartość kwasu fitynowego. Usunięcie tego „antyutleniacza” pozwala organizmowi używać minerałów w spożywanym przez ciebie jedzeniu – w tym tych w orzechach!

#4 Zzmiękcz orzechy – badania wykazały, że orzechy, takie jak migdały, mają sztywną strukturę, a żołądkowi trudno je rozpuścić podczas trawienia

W rzeczywistości, surowa tkanka migdałowa często pozostaje nietknięta po trawieniu. Jeśli masz wrażliwy żołądek, problemy trawienne lub wrażliwość na gluten, moczenie orzechów może znacznie ułatwić trawienie.

#5 Łatwo usuwaj skórę – po namoczeniu orzechów, nasiona lub skóra odchodzi znacznie łatwiej. Ale czy należy obrać skórę z orzechów przed zjedzeniem?

Istnieje wiele różnych poglądów na ten temat. Usunięcie skóry ułatwia trawienie. Na przykład zaleca się namaczanie i usuwanie skórki migdałów, aby łatwiej uzyskać dostęp do ich składników odżywczych i sprawić, by były mniej gorzkie.

Wyzwanie polega jednak na tym, że flawonoidy, związki, które mogą pomóc obniżyć poziom lipidów w organizmie, jak również poprawić zdrowie jelit, znajdują się w obfitości w skórze migdałów

Dlatego niektórzy badacze sugerują spożywanie orzechów z pozostawioną skórą. Pamiętaj tylko, że jeśli masz problem z trawieniem orzechów, lepiej odrzucić skórę.

Jak długo powinno się namoczyć orzechy?

Dr Janardhana Hebbar, starszy lekarz ajurwedyjski i doradca CureJoy, zaleca namaczanie orzechów przez różną długość czasu w zależności od rodzaju.

Na przykład, migdały mogą potrzebować około 12 godzin w wodzie, podczas gdy inne, takie jak orzechy włoskie, orzechy pekan, orzeszki piniowe lub orzechy laskowe muszą być moczone tylko przez 8 godzin. Orzechy nerkowca są gotowe w ciągu 6 godzin, a orzechy makadamia potrzebują zaledwie 4-godzinnego namoczenia

Może Cię zainteresować