Powoduje problemy z minerałami, które Twoje ciało pochłania z diety. Ten składnik magazynujący w orzechach „chelatuje” jony metali, takie jak żelazo, cynk, a nawet wapń w żywności. Oznacza to, że kwas fitynowy wiąże się z tymi jonami, tworząc sole, które są nierozpuszczalne i trudne do wchłonięcia w przewodzie żołądkowo-jelitowym. To zasadniczo pozbawia Twój system składników mineralnych w formie łatwej do zastosowania.
Kwas fitynowy hamuje także pepsynę i trypsynę, enzymy, które ułatwiają trawienie białka. Pierwsza z nich pomaga w rozpadzie białek, gdy są w żołądku, a druga pomaga w trawieniu białek w jelicie cienki
Poprzez moczenie orzechów zmniejszasz zawartość kwasu fitynowego. Usunięcie tego „antyutleniacza” pozwala organizmowi używać minerałów w spożywanym przez ciebie jedzeniu – w tym tych w orzechach!
#4 Zzmiękcz orzechy – badania wykazały, że orzechy, takie jak migdały, mają sztywną strukturę, a żołądkowi trudno je rozpuścić podczas trawienia
W rzeczywistości, surowa tkanka migdałowa często pozostaje nietknięta po trawieniu. Jeśli masz wrażliwy żołądek, problemy trawienne lub wrażliwość na gluten, moczenie orzechów może znacznie ułatwić trawienie.
#5 Łatwo usuwaj skórę – po namoczeniu orzechów, nasiona lub skóra odchodzi znacznie łatwiej. Ale czy należy obrać skórę z orzechów przed zjedzeniem?
Istnieje wiele różnych poglądów na ten temat. Usunięcie skóry ułatwia trawienie. Na przykład zaleca się namaczanie i usuwanie skórki migdałów, aby łatwiej uzyskać dostęp do ich składników odżywczych i sprawić, by były mniej gorzkie.
Wyzwanie polega jednak na tym, że flawonoidy, związki, które mogą pomóc obniżyć poziom lipidów w organizmie, jak również poprawić zdrowie jelit, znajdują się w obfitości w skórze migdałów
Dlatego niektórzy badacze sugerują spożywanie orzechów z pozostawioną skórą. Pamiętaj tylko, że jeśli masz problem z trawieniem orzechów, lepiej odrzucić skórę.
Dr Janardhana Hebbar, starszy lekarz ajurwedyjski i doradca CureJoy, zaleca namaczanie orzechów przez różną długość czasu w zależności od rodzaju.
Na przykład, migdały mogą potrzebować około 12 godzin w wodzie, podczas gdy inne, takie jak orzechy włoskie, orzechy pekan, orzeszki piniowe lub orzechy laskowe muszą być moczone tylko przez 8 godzin. Orzechy nerkowca są gotowe w ciągu 6 godzin, a orzechy makadamia potrzebują zaledwie 4-godzinnego namoczenia