Ten popularny napój może zrujnować Twoją tarczycę. Większość ludzi myśli, że jest naprawdę zdrowy
Dietetycy bardzo często polecają mleko sojowe jako zdrowszy zamiennik mleka zwykłego, jednak czy mają rację?
Otóż okazuje się, że nie do końca…
Wielu ludzi jednak spożywa je na co dzień, wierząc, że to najwłaściwszy wybór.
Niestety, ostatnie badania wykazały, że mleko sojowe może poważnie szkodzić i powodować różnego rodzaju zaburzenia w organizmie.
Oto, dlaczego płyn ten może być tak szkodliwy dla naszego zdrowia:
- 99% soi pochodzi z GMO.
- Soja jest jedną z najbogatszych w pestycydy roślin.
- Konsumpcja soi zwiększa zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę D i B12.
- Zawiera związek podobny do witaminy B12, ale nasz organizm nie może go przetwarzać, co powoduje niedobór tej witaminy.
- Substancje zawarte w soi (hemaglutynina) mogą wspomagać powstawanie zakrzepów.
- Soja jest bogata w toksyczne izoflawony, genisteina i daidzeina, które powodują rozwój raka piersi.
- Produkty sojowe zawierają kwas fitynowy, który hamuje przyswajanie magnezu, miedzi, żelaza, wapnia oraz cynku.
- Soja zawiera fitoestrogeny, które utrudniają funkcjonowanie układu hormonalnego i wiążą się z ryzykiem wystąpienia raka piersi oraz niepłodności męskiej.
- Przetwory sojowe zawierają toksyczne aluminium, które powoduje Alzheimera i wpływa negatywnie na nerki oraz nasz układ nerwowy.
To nie wszystko!
Liczne badania pokazują, że Karagen znajdujący się w mleku sojowym przyczynia się do raka jelita grubego, owrzodzenia, zapalenia przewodu pokarmowego oraz innych zmian u szczurów laboratoryjnych.