×

Ten pozornie zdrowy napój niszczy Twoją tarczycę i powoduje raka piersi

Wielu ludzi zaczęło spożywać mleko sojowe zamiast zwykłego mleka w celu poprawy zdrowia. Powodów jest wiele, a jednym z nich może być fakt, iż mleko sojowe nie zawiera laktozy, dlatego Ci, którzy cierpią z powodu jej nietolerancji, znaleźli „zdrowy zamiennik”.

Mleko sojowe zostało wzbogacone w wapń, białko, witaminy z grupy B i żelazo, na dodatek ma niski poziom tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Czego można chcieć więcej?

Jednak naukowcy odkryli, że spożywanie mleka sojowego może poważnie zagrozić zdrowiu. Jego wpływ na organizm był przedmiotem dyskusji od wielu lat, ale istnieje wiele dowodów wskazujących na to, że to jednak nie jest cudowny napój.

Oto składniki z etykiety mleka sojowego:

  • Mleko sojowe (woda filtrowa, całe ziarna soi)
  • Cukier trzcinowy
  • Ryboflawina
  • Witamina B12
  • Palmitynian retinolu
  • Karagen
  • Węglan wapnia
  • Witamina D2
  • Sól morska
  • Naturalny aromat

Większość składników jest dobrze znana, ale prawdopodobnie nie słyszałeś o karagenach. Są one członkiem rodziny siarczanowych polisacharydów liniowych, które są ekstrahowane z czerwonych wodorostów jadalnych.

powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym ze względu na ich właściwości stabilizujące i zagęszczające. Jednak trawienie karagenów jest szkodliwe dla organizmu i nie przynosi żadnych wartości odżywczych. W rzeczywistości jest destrukcyjny dla układu odpornościowego, mimo że pochodzi z naturalnego źródła.

Prowadzi to do ujemnej odpowiedzi immunologicznej, która powoduje zapalenia. Badania wykazały związek między karagenami a zwiększonym wskaźnikiem raka okrężnicy, a także zapaleniem żołądka i jelit, co może prowadzić do przewlekłej biegunki i zapalnej choroby jelit.

Oto 10 powodów, dla których należy unikać mleka sojowego:

#1 Soja zawiera estrogeny roślinne znane jako fitoestrogeny, które zakłócają funkcjonowanie układu endokrynnego i mogą powodować niepłodność, a nawet raka piersi u kobiet.

#2 99% soi to GMO, co oznacza, że produkt ten powstaje za sprawą modyfikacji genetycznych, a nie w naturalny sposób. ​​Jest też jednym z najbardziej zanieczyszczonych pestycydami produktów spożywczych.

#3 Proces wytwarzania izolatu białka sojowego naraża na wysokie temperatury, co czyni produkt szkodliwym dla ludzkiego trawienia.

#4 Sojowe produkty są bogate w aluminium, a z kolei ono jest toksyczne dla organizmu, szczególnie negatywnie wpływa na nerki i układ nerwowy. Ponadto aluminium jest związane z chorobą Alzheimera.

#5 Soja zawiera również hemaglutyninę, która jest substancją pobudzającą powstawanie skrzepów.

#6 Zawiera ona także toksyczne izoflawony, które powodują wzrost istniejącego już raka piersi.

#7 Proces suszenia rozpyłowego, któremu poddawana jest soja, prowadzi do powstawania azotanów, które są silnymi substancjami rakotwórczymi.

#8 Soja jest bogata w naturalne toksyny wpływające na poziom hormonów w organizmie. Spożycie tylko dwóch szklanek mleka sojowego każdego dnia dramatycznie zmienia poziomo hormonów w kobiecym ciele i prowadzi do zakłóceń cyklu menstruacyjnego.

#9 Soja i produkty sojowe są bogate w kwas fitynowy, który hamuje przyswajanie żelaza, magnezu, wapnia, cynku i miedzi.

#10 Żywność sojowa jest również bogata w goitrogeny, które hamują produkcję hormonów tarczycy.

Czy to wystarczy, aby przestać pić mleko sojowe?

Może Cię zainteresować