×

5 popularnych mitów żywieniowych, w które powinniśmy przestać wierzyć

Każdy chce być zdrowym i żyć jak najdłużej, jednak znalezienie na to recepty nie jest takie proste. Ludzie są nieustannie bombardowani różnymi informacjami pochodzącymi z konkurujących ze sobą źródeł, jednak nie wszystko, co słyszą, jest prawdą. Wiele faktów na temat zdrowego odżywiania, w które wierzysz, może w ogóle nie mieć podstaw naukowych.

Oto 5 najgorszych mitów żywieniowych, w które należy przestać wierzyć

Mit 1: Soja jest zdrowsza od mięsa

Dla większości wegan soja stanowi jeden z podstawowych produktów spożywczych, ponieważ zastępuje ona białka zawarte w mięsie, którego w diecie jaroszy brakuje. Z tego powodu weganie często twierdzą, że soja jest zdrowsza od mięsa i zawiera więcej składników odżywczych. Nie jest to jednak prawdą. Co zawiera soja, to glifosat (modyfikator genetyczny) i wysoki poziom fitoestrogenów. Połączenie tych dwóch może zakłócić naturalny cykl hormonalny organizmu, utrudnić zdrowy rozwój płodu i zmniejszyć płodność.

Mit 2: Jarmuż jest zdrowszy od wszystkich innych zielonych warzyw

Światowa obsesja na punkcie jarmużu zaczęła się około roku 2015. Wszyscy dosłownie rzuciliśmy się na to zielono liściaste warzywo. Nie jest jednak prawdą, że jarmuż jest wśród zieleniny najzdrowszy. Niewątpliwie jest bogaty w substancje odżywcze, ale porównując do niego szpinak, jarmuż traci swój blask. W rzeczywistości nawet sałata rzymska zawiera więcej składników odżywczych niż popularny jarmuż.

Mit 3: Sól jest zła dla Twojego zdrowia!

Sól stołowa, spożywana w nadmiarze, związana jest z wysokim ciśnieniem krwi. W rzeczywistości nasze organizmy potrzebują soli, aby prawidłowo przeprowadzać procesy. fizjologiczne. Z tego powodu nie warto rezygnować z soli całkowicie. Jeśli jednak regularnie jesz smażone jedzenie i frytki, staniesz w obliczu rzeczywistych niebezpieczeństw związanych z wysokim spożyciem soli.

Mit 4: Niskotłuszczowe produkty są dobre podczas odchudzania

Jeśli wybierasz produkty o niskiej zawartości tłuszczu, myśląc, że pomogą Ci schudnąć, jesteś w błędzie. Produkty o niskiej zawartości tłuszczu w rzeczywistości nie dają żadnych korzyści związanych z odchudzaniem. Aby uzupełnić brak tłuszczu, większość producentów po prostu dodaje do nich maltodekstryny. Te związki są prostymi węglowodanami lub syntetycznymi cukrami, które sprawiają, że Twoja masa ciała wcale nie będzie malała. Należy pamiętać, że dobre tłuszcze są korzystne dla organizmu w małych ilościach.

Mit 5: Nietolerancje żywnościowe powodują wzrost masy ciała

Produkty mleczne i gluten stały się ostatnio kozłami ofiarnym. Ludzie twierdzą, że wrażliwość na gluten i nietolerancja laktozy mogą sprawić, że człowiek przybiera na wadze, ponieważ ciało nie może przetworzyć tych związków. Jednakże nauka maluje inny obraz. Kiedy organizm nie może przetworzyć żywności, jedzenie przechodzi przez twoje ciało beztrosko. Chociaż nietolerancje żywnościowe mogą powodować dyskomfort, nie jest możliwe, aby doprowadziły do wzrostu masy ciała.

Może Cię zainteresować