, ,

5 ‘faktów’ na temat mleka, które przez naukę zostały uznane za mity. Wiele osób wciąż w nie wierzy

Kiedy byliśmy małymi dziećmi wszystkie mamy karmiły nas mlekiem, gdy nasze drobne i delikatne żołądki nie mogły jeszcze przyjmować stałego pożywienia i brakowało nam zębów do przeżuwania. Każdy ssak produkuje mleko, aby nakarmić swoje potomstwo. Ten proces najprawdopodobniej każe nam myśleć, że jest ono naprawdę zdrowe.

Okazuje się, że picie mleka wcale nie jest dla nas takie korzystne, jak nam się wydaje, a na dodatek wierzymy w kilka mitów, które nauka zdążyła już obalić.

Oto 5 mitów na temat mleka, w które wszyscy wierzymy:

1. “Mleko buduje zdrowe i mocne kości”

Chyba wszyscy pamiętają głośną kampanię “Pij mleko, będziesz wielki”. Dorastając, byliśmy zmuszani do picia mleka każdego dnia, z uwagi na wysoką zawartość wapnia, który sprawia, że kości są mocniejsze. Jednakże, badania przeprowadzone na uniwersytecie Harvard nie potwierdzają tej zależności. Eksperci badali 72 tysiące kobiet przez 20 lat i doszli do wniosku, że ten biały płyn wcale nie sprawia, że kości są silniejsze, nie łamią się i nie grozi nam osteoporoza.

2. “Mleko pomaga w odchudzaniu”

W rzeczywistości naukowcy stwierdzili, że produkty mleczne, które mają nam pomóc w utracie zbędnych kilogramów tak naprawdę sprawiają, że tyjemy.

3. Mleko uważane jest za jeden z najlepszych wytworów natury

To, że ssaki naturalnie produkują mleko dla swojego potomstwa nie oznacza od razu, że to perfekcyjne pożywienie również dla człowieka. Bardzo wiele ludzi cierpi z powodu nietolerancji pokarmowej i uczulenia na laktozę, a spożywanie mleka kończy się potwornymi bólami brzucha i wzdęciami.

4. “Dzieci potrzebują mleka, gdy rosną”

Mimo, że karmienie piersią jest nadal uważane za najlepszy sposób odżywiania dla małych dzieci, inne produkty, takie jak mleko w proszku dla niemowląt, mogą powodować rozwój cukrzycy typu I.

5. Picie mleka jest dobre dla serca?

pixabay.com

Wygląda na to, że nie. Mleko zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, które często spożywane mogą powodować zatykanie się tętnic i podwyższony cholesterol.

Źródło: tnp.ph | Fotografie: tnp.ph, gurbacka.pl