×

Jesz masło orzechowe każdego dnia? Oto jak może wpłynąć na Twój organizm

Masło orzechowe zawiera duże ilości tłuszczu, a co za tym idzie jest kaloryczne (prawie 600 kalorii w 100 gramach). Objadanie się więc tym produktem nie jest więc oczywiście wskazane. Nasuwa się jednak pytanie, czy można go codziennie spożywać w umiarkowanych ilościach, np. dwie łyżki stołowe dziennie?

Masło orzechowe – co warto wiedzieć?

Masło orzechowe jest wytwarzane z orzechów (najczęściej archaidowych) poddawanych prażeniu w temperaturze powyżej 200 stopniu Celsjusza. Masło orzechowe jest bogate w białko i w tłuszcze, a zwłaszcza nienasycone tłuszcze, które przyczyniają się do spalenia tkanki tłuszczowej. To właśnie tłuszcze nienasycone zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w okolicach talii poprzez przyspieszone spalanie. Na uniwersytecie bostońskim – Harvard School of Public Health – przeprowadzono na ten temat badania, które potwierdzają tę tezę.. Co istotne, jest doskonałym źródłem potasu, przeciwutleniaczy i błonnika, a więc składników, które mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.

Co się stanie, jeśli każdego dnia będziesz spożywać dwie łyżki stołowe masła orzechowego każdego dnia?

#1 Dostaniesz zastrzyk energii

Któż z nas nie potrzebuje czasami przysłowiowego kopa w ciągu dnia, bo wykończył nasz trening czy wróciliśmy zmęczeni z pracy. Masło orzechowe, które jest bogate w błonnik, może się świetnie tutaj sprawdzić. Jeśli więc następnym razem będziesz sięgać po czekoladę, aby naładować baterię, wybierz masło orzechowo, które jest znacznie zdrowszym odpowiednikiem.

#2 Wspomożesz proces redukcji zbędnych kilogramów

Orzeszki ziemne, czyli inaczej orzeszki ziemne, zawierają w sobie więcej białka (około 8 gram na dwie łyżki stołowe) niż jakakolwiek inna odmiana orzechów. To jeden z czynników, który sprawia, że masło orzechowe jest bardzo sycące. Badania wykazały, że codzienne spożywanie masła orzechowego sprawia, że tempo przemiany materii wzrasta o około 11 procent.

#3 Zapewnisz wsparcie mięśniom

Jedna porcja masła orzechowego zapewnia aż 12 procent dziennego zapotrzebowania na magnez, na którego niedobór cierpi wiele osób. Przypomnijmy tylko, że magnez jest niezwykle istotnym pierwiastkiem, który odpowiada za ponad 300 reakcji biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka. Dodatkowo regularne jedzenie masła orzechowego pomaga regulować temperaturę ciała i wspomaga usuwanie toksyn.

#4 Poprawisz pracę mózgu

Jak już wspomnieliśmy, masło orzechowe ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Zalecane jest także osobom, które zmagają się z długofalowym stresem, który potrafi wyrządzić potworne szkody w naszym organizmie. Masło orzechowe pomoże ograniczyć zarówno przyczynę, jak i efektu szkodliwego stresu. Jak to możliwe? Otóż masło masło orzechowe zawiera beta-sitosterol, która wpływa na poziom serotoniny.

#5 Wspomożesz utrzymanie zdrowia

Masło orzechowe to przede wszystkim źródło kwasów omega-6, które są niezbędne dla zdrowia. Zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych. Jest jednak pewien warunek. W Twojej diecie nie może zabraknąć kwasów tłuszczowych omega-3, które znajdziemy chociażby w nasionach lnu, nasionach chia lub rybach. Nie zapominaj o nich!

A Ty jak często sięgasz po masło orzechowe?

Źródła: powerofpositivity.com
Fotografie: Wikimedia Commons (miniatura wpisu), commons.wikimedia.org

Może Cię zainteresować