×

Te irytujące żyłki na bananach nie znajdują się tam bez powodu. Pełnią bardzo ważną funkcję!

Banany są nie tylko doskonałym źródłem potasu, ale przede wszystkim energii. Jednym minusem tego przepysznego owocu są irytujące paski, które są pozostałością od wewnętrznej części skórki. Okazuje się jednak, że te „żylaste paski” są w rzeczywistości bardzo ważne i wartościowe, a banan bez nich nie byłby taki sam!

Łyko (tak nazywane są irytujące paski) jest jednym z dwóch rodzajów tkanki transportowej, które można znaleźć niemal we wszystkich roślinach.

Pełni ono funkcję przewodzącą w roślinach naczyniowych – przewodzi produkty fotosyntezy, czyli związki organiczne.

Łyko transportuje niezbędne składniki odżywcze do owocu po to, aby mógł osiągnąć pełnię wartości i smaku. Jest ono w pełni jadalne i tak, jak cała reszta banana dostarcza naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Dodatkowo widoczne „żyły” zawierają znacznie więcej błonnika niż pozostała część owocu!

Możliwa jest genetyczna modyfikacja banana, która zapobiegałaby powstawaniu łyka, ale jak twierdzi Nicholas D. Gillitt, wiceprezes i dyrektor od spraw badań żywienia w instytucie Dole Nutrition, mijałoby się to z celem. Znacznie lepszym rozwiązaniem byłoby zainwestowanie w żywność lub owoce o jeszcze większych wartościach odżywczych.