Kategorie Zdrowie

Nasze kości to nie tylko rusztowanie dla mięśni. Pełnią ważną rolę w regulacji apetytu

Z reguły uważamy, że kości są jedynie rusztowaniem podtrzymującym mięśnie i inne tkanki, ale nasze kości, a dokładniej budujące je komórki, odgrywają o wiele bardziej aktywną rolę w naszych organizmach niż może nam się wydawać.

W nowym badaniu naukowcy w końcu zorientowali się, w jaki sposób nasze kości wpływają na metabolizm cukru i tłuszczu

Nasze kości to nie tylko rusztowanie dla mięśni. Pełnią ważną rolę w regulacji apetytu
iflscience.com

Nasze kości utrzymywane są w odpowiedniej kondycji za sprawą hormonów. To dzięki nim stają się silne. Kiedy kości nastolatka rosną, niski poziom estrogenu lub testosteronu może prowadzić do osłabienia kośćca. Bardzo podobny proces ma miejsce kiedy kobiety przechodzą menopauzę, a produkcja estrogenów spada. Przez to kobiety stają się bardziej podatne na osteoporozę.

Kiedy naukowcy odkryli hormon o nazwie osteokalcyna, ujawnili również, że same kości mogą dzięki niej wpływać na inne tkanki. Uważa się, że ten hormon odgrywa ważną rolę w rozkładzie cukrów i tłuszczów, gdyż usprawnia ten proces. Współautor badania, Mathieu Ferron, wyjaśnia:

Nasze kości to nie tylko rusztowanie dla mięśni. Pełnią ważną rolę w regulacji apetytu
pinterest.com

Jedną z funkcji osteokalcyny jest zwiększenie produkcji insuliny, co z kolei obniża poziom glukozy we krwi. Ten hormon może również chronić nas przed otyłością poprzez zwiększanie wydatków na energię.

Podczas gdy wiadomo było, że komórki tworzące kość, znane jako osteocyty, wytwarzają prekursory tego hormonu, wciąż nie wiadomo było, w jaki sposób przekształcił się on w funkcjonujące białko, gdy został wydzielony z kości do krwiobiegu.

Nasze kości to nie tylko rusztowanie dla mięśni. Pełnią ważną rolę w regulacji apetytu
pinterest.com

Teraz, w badaniu opublikowanym w czasopiśmie Journal of Clinical Investigation, naukowcy zidentyfikowali enzym obecny w kości, zwany furyną, który w efekcie odrzuca część nieaktywnego prekursora, aby uczynić z niego aktywny hormon.

Kolejnym intrygującym faktem jest, iż naukowcy odkryli również, że inaktywacja tego enzymu zmniejsza apetyt myszy. Dalsze badania wykazały, że nie było tak, ponieważ osteokalcyna nie była już prawidłowo wytwarzana, tylko z uwagi na fakt, że furyna wpływała na apetyt.

Nasze wyniki sugerują istnienie nowego hormonu kostnego, który kontroluje przyjmowanie pokarmu. W przyszłości pragniemy ustalić, czy furyna wchodzi w interakcje z innym białkiem odpowiedzialnym za regulację apetytu.

Może już niedługo będziemy mogli zapanować nad głodem? Kto by tego nie chciał…

Źródło: iflscience.com | Fotografie: iflscience.com