Kategorie Naturalne lekarstwaZdrowieZiołolecznictwo

Korzeń kudzu – skuteczna pomoc w walce z alkoholizmem i innymi nałogami

Korzeń kudzu to botaniczny fenomen, początkowo wychwalany tylko przez chińską medycynę. Obecnie roślina ta cieszy się uznaniem również wśród amerykańskich oraz europejskich badaczy i jest uznawana za najlepszy środek w walce z alkoholizmem i innymi nałogami. Przekonaj się, dlaczego ta roślina ma prozdrowotne działanie i gdzie znajduje zastosowanie.

korzeń kudzu
Imgur.com

Co to jest kudzu?

Kudzu, inaczej opornik lub ołownik łatkowaty (łac. Pueraria lobata), to roślina, której działanie i właściwości prozdrowotne od lat wykorzystuje się na Dalekim Wschodzie. W Chinach oraz w Japonii znalazła zastosowanie w leczeniu cukrzycy, grypy, gorączki, nudności, migren, alergii, schorzeń górnych dróg oddechowych, a także choroby alkoholowej.

Kudzu to roślina dziko rosnąca jedynie w Azji, ale w XIX wieku japońscy ogrodnicy przywieźli ją do Stanów Zjednoczonych, gdzie wkrótce stała się bardzo modna – zarówno ze względów estetycznych, jak i leczniczych.

Obecnie rośnie również w ciepłych regionach Szwajcarii oraz we Włoszech.

opornik łatkowaty
Imgur.com

Charakterystyka botaniczna

Kudzu należy do rodziny bobowatych i jest niezwykle inwazyjnym pnączem, które rośnie bardzo szybko i może zyskać aż 30 cm długości w ciągu zaledwie jednej doby.

Jego łodyga osiąga 10-12 m długości i posiada liście przypominające kacze płetwy, składające się z trzech mniejszych listków. Pomiędzy nimi pojawiają się zdobne purpurowo-fioletowe kwiaty z żółtą plamką po środku, tworzące grona długie na 30 cm i charakteryzujące się intensywnym zapachem.

Po przekwitnieniu przekształcają się w owłosione strąki z nasionami, które są później roznoszone przez ptaki.

Jednak pod względem leczniczym, najbardziej wartościowy jest korzeń kudzu. Dorasta on do 2 m długości i bez problemów przetrwa nawet mrozy. Może osiągać wagę ok. 30 kg.

korzeń kudzu
Imgur.com

Korzeń kudzu: właściwości

W korzeniu kudzu wykryto ponad 70 związków fitochemicznych, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Mowa przede wszystkim o izoflawonoidach, będących silnymi przeciwutleniaczami (m.in. pueraryna, genisteina, daidzyna, daidzeina).

To właśnie składnikom aktywnym biologicznie (które nie są spotykane w innych roślinach) kudzu zawdzięcza wyjątkowe właściwości lecznicze. Wyróżnia się działanie m.in.:
– przeciwzapalne,
– antyarytmiczne, pobudzające krążenie,
– przeciwcukrzycowe,
– antyoksydacyjne, neutralizujące wolne rodniki.

Poza tym, wykazuje działanie antynowotworowe, poprawia wygląd skóry i jest dobrym suplementem wspomagającym odchudzanie.

korzeń kudzu
Imgur.com

Korzeń kudzu dla alkoholików

Najlepiej zbadaną i najbardziej rozpowszechnioną właściwością kudzu jest jego efekt odwykowy.

Najprawdopodobniej kluczową rolę w walce z nałogiem alkoholowym odgrywają istniejące w korzeniu izoflawony, a wśród nich m.in. daidzyna (aglikon), daidzeina (glikozyd), pueraryna oraz genisteina.

Jednocześnie nie wykazują one działania toksycznego, tak jak leki stosowane w leczeniu uzależnień.

Wyciąg z korzenia kudzu pozwala na ograniczenie ilości przyjmowanego alkoholu u osób zmagających się z alkoholizmem poprzez zmniejszenie potrzeby sięgania po wysokoprocentowy napój. Mechanizm jego działania nie jest do końca poznany, ale zakłada się dwie hipotezy.

korzeń kudzu
Imgur.com

Hamowanie metabolizmy alkoholu etylowego

Według jednej z nich, wyciąg z korzenia kudzu wpływa na zahamowanie metabolizmu alkoholu etylowego w organizmie na etapie, kiedy zostaje on przemieniony w aldehyd octowy.

A to z kolei, bardzo toksyczna substancja, która odpowiada za uciążliwe objawy zatrucia alkoholowego, potocznie zwanego „kacem”. Zakłada się, że to jego duże stężenie w organizmie powoduje niechęć do dalszego spożywania alkoholu, po przekroczeniu pewnego limitu.

Wytwarzanie dopaminy i serotoniny

Druga hipoteza wiąże się z izoflawonoidami (zwłaszcza – genisteiną) zawartymi w kudzu, które podobnie jak alkohol stymulują wydzielanie w mózgu dopaminy i serotoniny, czyli substancji powszechnie znanych jako „hormony szczęścia”.

Przyjmowanie ekstraktu z korzenia kudzu wywołuje odczucia zbliżone do tych, które pojawiają się po spożyciu alkoholu. W związku z tym, osoba uzależniona nie czuje potrzeby sięgnięcia po „prawdziwą” używkę.

Ponadto, korzeń kudzu stosuje się terapii odwykowej, ponieważ:
– redukuje napięcie i zmęczenie,
– pomaga lepiej radzić sobie ze stresem,
– poprawia nastrój.

Dzięki temu możemy wygrać z nałogiem, albo w przypadku silnego uzależnienia – sięgać po alkohol znacznie rzadziej.

Uwaga! Prawdopodobnie długotrwałe stosowanie korzenia kudzu przy jednoczesnym piciu alkoholu w szkodliwych ilościach, może prowadzić do zwiększonego ryzyka powstania nowotworów przełyku

opornik łatkowaty
Imgur.com

Inne zastosowania korzenia kudzu

Korzeń kudzu jest pomocny nie tylko przy odstawianiu alkoholu, ale również innych substancji psychoaktywnych (tj. nikotyna, amfetamina i kokaina).

Ponadto:
– łagodzi objawy zatrucia alkoholowego i kaca,
– obniża poziom glukozy we krwi,
– wspomaga metabolizm węglowodanów,
– korzystnie oddziałuje na krążenie i pracę układu sercowo-naczyniowego (zapobiega sklejaniu się płytek krwi i zmniejsza lepkość krwi),
– pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie tętnicze,
– reguluje trawienie, obniża nadkwaśność (zwłaszcza u chorych z wrzodami żołądka i dwunastnicy),
– łagodzi objawy menopauzy i okresu postmenopauzalnego (m.in. uderzenia gorąca, ubytki masy kostnej, zawroty głowy),
– polepsza nastrój,
– zwiększa popęd płciowy,
– spowalnia procesy starzenia się,
– zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca (na które narażone są kobiety w okresie przekwitania),
– hamuje utratę pamięci związaną z wiekiem i menopauzą,
– zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona czy Alzheimera,
– zapobiega rozwojowi nowotworów, w tym raka prostaty.

Zastosowanie kudzu w kuchni

Korzeń kudzu ma nie tylko funkcją leczniczą, ale także kulinarną! Bogaty w skrobię proszek (przypominający w smaku mączkę ziemniaczaną), jest wykorzystywany do zagęszczania sosów, zup i koktajli.

Z mąki korzenia kudzu przygotowuje się również słodkie wypieki oraz panierki do smażonych dań. Z kolei liście pnącza używane są do sałatek, a kwiaty do sporządzania esencjonalnej galaretki.

korzeń kudzu
Imgur.com

Korzeń kudzu: skutki uboczne i przeciwwskazania

Skutki uboczne wynikające z przyjmowania korzenia kudzu występują rzadko i najczęściej ograniczają się do łagodnych objawów, tj.:
– nudności,
– wymioty,
– biegunka,
– świąt skóry,
– zawroty głowy.

Kto NIE powinien sięgać po kudzu:
– kobiety w ciąży i karmiące piersią (brak danych dotyczących bezpieczeństwa),

– osoby przyjmujące leki obniżające ciśnienie lub rozrzedzające krew (kuzu nasila ich działanie),

– cukrzycy leczeni insuliną,

– kobiety zmagające się z chorobami hormonozależnymi (ze względu na działanie estrogenopodobne), np. endometriozą, rakiem piersi, szyjki macicy, jajnika.

Przeciwwskazaniem do używania korzenia tej rośliny są również choroby wątroby, nadwrażliwość na kudzu oraz spodziewana operacja (preparat należy odstawić minimum 2 tygodnie przed zabiegiem chirurgicznym).

korzeń kudzu
Imgur.com

Jeżeli ktoś z Twoich bliskich bądź znajomych ma problem z nadużywaniem alkoholu, poleć mu korzeń kudzu. Jest on dostępny w postaci sproszkowanej oraz w tabletkach

Źródło: tatasos.pl | Fotografie: Imgur.com