Kategorie Choroby układu oddechowegoChoroby zakaźneDieta i odchudzanieOdżywianieZdrowie

Czy koronawirus może przenosić się na żywność? EFSA odpowiada

Myjemy ręce, unikamy dotykania okolic twarzy, a także unikamy kontaktu z innymi ludźmi. Wszystkie te praktyki mają zapobiec zarażeniu się koronawirusem. W ostatnich dniach pojawiły się jednak doniesienia, jakoby COVID-10 można było się zarazić poprzez spożywanie produktów żywnościowych dotkniętych wcześniej przez osoby zarażone wirusem. Ile w tym prawdy?

Czy koronawirus przenosi się na żywności?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) odniósł się do doniesień, jakoby można było się zarazić wirusem z Wuhan poprzez spożycie produktów, które miały wcześniej kontakt z osobą lub osobami chorymi. Jeśli w rzeczywistości tak by to wyglądało, bezpieczeństwo związane z robieniem zakupów spożywczych byłoby mocno zachwiane. Tymczasem Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności uspokaja oznajmiając, że na chwilę obecną nie ma na to żadnych naukowych dowodów. Nie wykazały tego również żadne prowadzone do tej pory badania.

Doświadczenia z poprzednich epidemii SARS i MERS pozwalają nam sądzić, że nie dochodzi do zainfekowania człowieka poprzez jedzenie. Jest to więc mało prawdopodobne również w tym wypadku, nie ma również żadnych dowodów, że miało to miejsce – podkreśliła Marta Hugas, szefowa zespołu naukowego EFSA

Wikipedia

Ostrożności nigdy za wiele

Choć eksperci EFSA i Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) podkreślają, że nie ma naukowych dowodów na to, aby koronawirus był przenoszony na żywność, apelują, aby w celu zachowania bezpieczeństwa ściśle przestrzegać zasad bezpieczeństwa żywności na każdym szczeblu dystrybucji, a więc zarówno na etapie produkcji, transportu, sprzedaży, a zwłaszcza konsumpcji.

Pxhere

Jak bezpiecznie robić zakupy?

WHO apeluje, aby na zakupy udawały się tylko i wyłącznie osoby zdrowe. O ile nie ma dowodów na to, że koronawirus jest przenoszony na żywność, o tyle pewne jest, że może być i jest on przenoszony z człowieka na człowieka.

Jeśli jesteś osobą, która kaszle lub kicha, zostać w domu. W takim przypadku należy zrobić zakupy przez internet lub też poprosić osobę trzecią o zrobienie i dostarczenie zakupów. Jeśli natomiast nie masz takiej możliwości, zachowaj higienę kasłania i kichania tzn. zasłaniaj usta i nos chusteczką lub łokciem oraz nie kasłać w kierunku innych osób czy towarów. Udając się do sklepu unikaj zatłoczonych miejsc i nie twórz tłoku pamiętając o zachowaniu odległości co najmniej jednego metra od innych osób. Zakupując produkty sprzedawane luzem (pieczywo, słodycze, orzechy itp.), pakuj je przy użyciu rękawic foliowych lub torebek za wszelką cenę unikając dotykania ich gołymi rękami. Pamiętaj, że robisz to nie tylko w trosce o swoje bezpieczeństwo, ale także bezpieczeństwo innych. Zanim zaczniesz przygotowywać posiłek, nie zapomnij dokładnie umyć rąk, produktów spożywczych, deski do krojenia, noży, a także blatu kuchennego.

Źródła: www.poradnikzdrowie.pl
Fotografie: www.pikrepo.com