Kategorie Zdrowie

Koronawirus: zalecenia dotyczące spożywania warzyw i owoców. Nowe zasady w domowej kuchni

Podczas epidemii koronawirusa wiele codziennych czynności naraża nas na zakażenie. Korzystamy z maseczek, rękawiczek i płynów dezynfekujących. Jednak nadal pojawiają się myśli: Czy mogę przynieść wirusa do domu na zakupach? Czy na ziemniaki, które kupiłam, kaszlał ktoś chory?

Koronawirus: czy przenosi się na jedzeniu?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności informuje, że obecnie nie ma dowodów na to, że żywność jest prawdopodobnym źródłem lub drogą przenoszenia nowego koronawirusa. Przenosi się on głównie w kontakcie człowieka z człowiekiem. Główną drogą jest droga kropelkowa, czyli kichanie, mówienie lub kaszel.

Na razie nie ma ani przesłanek, ani dowodów na to, że żywność mogłaby być źródłem lub drogą przenoszenia nowego koronawirusa. Niemniej, w celu ograniczenia ryzyka wskazane jest rygorystyczne przestrzeganie zasad zapewniających bezpieczeństwo żywności, czyli myjmy starannie ręce, unikajmy kontaktu żywności przeznaczonej do gotowania z tą przeznaczoną do bezpośredniego spożycia. I przed rozpoczęciem krojenia warzyw na surówkę zastanówmy się, czy już umyliśmy porządnie deskę lub nóż po mięsie, unikajmy jedzenia z niewiadomego pochodzenia i nie dotykajmy rękoma jedzenia w sklepie, np. bułek lub chleba. – radzi dr Jacek Postupolski, kierownik Zakładu Bezpieczeństwa Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego

freepik.com

Czy gotowanie zabija koronawirusa?

Według badań gotowanie w temperaturze 60 stopni, przez 30 minut, jest w stanie zabić wirus SARS. Covid-19 jest do niego bardzo podobny, co pozwala założyć, że on również nie przetrwa takich warunków.

Dla osób, które wolą dmuchać na zimne, dobrą opcją będzie spożywać warzywa gotowane lub smażone.

Koronawirus: czy obierając owoce pozbywamy się wirusa?

Podczas obierania warzyw bardzo ważne jest, by zaraz po czynności umyć dokładnie ręce. Skórki po owocach od razu wyrzucamy do kosza, nie zostawiamy na desce lub kuchennym blacie.

Koronawirus: czy mycie owoców i warzyw w occie zmyje wirusa?

Są badania, które potwierdzają, że mycie warzyw i owoców w occie pozwala zmyć z nie bakterie. Pamietać należy jednak, że COVID-19 to wirus, a nie bakteria.

Zmiany, które warto wprowadzić w domowej kuchni

#1 Częściej myj i odkażaj blaty oraz sprzęty kuchenne

Pamiętaj o myciu rąk przed przygotowaniem jedzenia.

#2 Zabezpiecz kuchnię przed owadami i zwierzętami

Mikroorganizmy bytujące w wodzie, na ciele zwierząt i ludzi może być niebezpieczna i może stać się przyczyną choroby. Ogranicz dostęp dla zwierząt domowych i owadów do kuchni.

#3 Przechowuj surowe jedzenie z dala od „gotowego”

Podczas gotowania, pamiętaj by jedzenie surowe lub przyniesione ze sklepu, nie kroić na tej samej desce i nie przechowywać blisko siebie. Najlepiej używać plastikowych pojemników, które nie pozwolą na kontakt żywności.

Szczególną uwagę warto poświęcić przygotowaniu i przechowywaniu mięsa. Oddzielaj go od innych zapasów. Mięso, drób i owoce morza mogą zawierać niebezpieczne mikroorganizmy. Zwiększa to prawdopodobieństwo przeniesienia niebezpiecznych drobnoustrojów.

Źródła: www.curejoy.com