Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieSuperfoods

Przepis na kiszone rzodkiewki. Są łatwe w przygotowaniu, smaczne i bardzo zdrowe

O kiszonych ogórkach słyszał z pewnością każdy? Każdy też prawdopodobnie je próbował lub regularnie spożywa. Nie każdy jednak wie miał okazję przygotować, a tym bardziej spróbować… kiszonych rzodkiewek! To się jednak może już wkrótce zmienić.

Kiszone rzodkiewki są proste w przygotowaniu, pyszne i wyjątkowo zdrowe. W końcu to naturalny probiotyk, który ma zbawienny wpływ m.in. na pracę jelit.

Kiszonki – co warto wiedzieć?

Kiszonki to bardzo dobre źródło witamin: A, B, C, E oraz K, a także magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Spożywanie kiszonek jest zalecane zwłaszcza w celu wzmacniania włosów i paznokci, wygładzenia skóry czy w celu zwiększenia przyswajalności żelaza, a tym samym ochron przed anemią. Kiszonki to także genialny probiotyk usprawniający pracę jelit – dzięki nim dobre bakterie mają pożywienie i mogą się namnażać, co nie tylko przyspiesza przemianę materii, ale także zwalcza zaparcia i ułatwia wypróżnianie.

To chyba wystarczający dowód na to, że kiszonki warto jeść. Tyczy się to również kiszonek sporządzonych z rzodkiewek.

kiszone rzodkiewki
Pixabay

Przepis na kiszonkę z rzodkiewek

Przygotowanie kiszonki z rzodkiewek jest proste, a smak, jaki w ten sposób otrzymamy, niezastąpiony. Czego potrzeba do przygotowania tej charakterystycznej kiszonki?

Składniki:

  • 6 pęczków rzodkiewek
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 1 baldachim kopru lub liście malin, czarnych porzeczek, dęby lub chrzanu
  • 2 łyżki soli
  • 2,5 litra wody
  • starter (ogórek małosolny przekrojony na pół lub kilka łyżek wody z kiszonych ogórków)
kiszone rzodkiewki
Pxhere

Sposób przygotowania:

Zacznij od umycia rzodkiewek. Następnie zagotuj wodę z solą, po czym wystudź przygotowaną solankę. Do dużego słoika dodaj koper, rzodkiewki, chrzan, pieprz i ziele angielskie. Całość zalej wodą, dokładniej upchaj i zostaw do zakiszenia na 3 dni. Po 3 dniach wstaw je do lodówki szczelnie zakręcone. Jeśli chcesz uzyskać mocniej kiszone rzodkiewki, pozostaw je w cieple na dłużej np. 7 dni.

Pyszne, kiszone rzodkiewki idealnie nadają się do spożywania, kiedy tylko masz na nie ochotę!

To co, dasz się skusić na przygotowanie kiszonych rzodkiewek? Jesteś ciekawa ich smaku? A może już miałaś okazję je spróbować?

Źródła: www.olgasmile.com
Fotografie: pixabay.com