×

To prawdziwy spalacz tłuszczu. Oto 6 powodów, dla których warto włączyć tę przyprawę do diety

Przyprawy mogą zrobić więcej dla naszych organizmów, niż nam się wydaje. Ludzie coraz częściej otwierają drzwiczki do kuchennych szafek na przyprawy, aby leczyć swój organizm w naturalny sposób, począwszy od cukrzycy po problemy z zębami.

Kardamon, stosunkowo niedoceniana przyprawa, wnosi cudowny i słodki zapach do kuchni. Eksperci badający zdolności tej zielonej przyprawy w kształcie poduszki, twierdzą, że jej spożywanie ma liczne korzyści.

1. Pomaga zrzucić zbędne kilogramy

Utrata wagi nie musi być trudną batalią, jeśli masz odrobinę pomocy. I właśnie temu służy kardamon. Bombarduje on tłuszcz w naszych ciałach na wielu frontach, poprawia metabolizm, oczyszcza układ trawienny, zmniejsza retencję wody, a nawet obniża poziom cholesterolu. Może nawet obniżać ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie.

2. Oczyść organizm z „ama”

Według Ayurvedy, niektóre choroby lub dolegliwości organizmu mogą wynikać z gromadzenia się nadmiaru „ama”. „Ama” to według tej nauki lepka substancja, która może zablokować krążenie krwi i spowodować niższe poziomy energii. Usuwanie jej z organizmu odbywa się przez spożywanie żywności redukującej, a jednym z tych produktów jest kardamon.

3. Poprawa metabolizmu

Kardamon pomaga zapobiegać gromadzeniu się tłuszczu w jamie brzusznej. Wiele osób ma tendencję do osadzania tkanki tłuszczowej właśnie w tym miejscu, co stwarza zagrożenie dla zdrowia. Otłuszczenie brzuszne to jeden z głównych powodów rozwoju chorób układu krążenia. Badania wskazują, że kardamon stosowany jako dodatek w diecie może pomóc zapobiec osadzaniu się tłuszczu w jamie brzusznej.

4. Zapobieganie retencji wody

Zatrzymanie wody i wzdęcia mogą również powodować przyrost masy ciała. Jeśli podejrzewasz, że jest to powód Twoich dodatkowych kilogramów, kardamon może być szczególnie przydatny. Jest on naturalnym lekiem moczopędnym i może pomóc organizmowi wydalać zbędną wodę, która jest przechowywana w organizmie.

5. Obniżenie poziomu cholesterolu

Spożywanie kardamonu sprawi, że obniży się poziom Twojego cholesterolu w organizmie. Dodawanie kardamonu do diety działa zbawiennie na układ krwionośny osób z nadwagą lub otyłych. Zapobiega gromadzeniu się płytek miażdżycowych i powstawania poważnych chorób zagrażających życiu.

6. Walka z niestrawnością

Kardamon jest popularnym sposobem leczenia zaburzeń żołądkowo-jelitowych w medycynie naturalnej. Działanie przeciwdrobnoustrojowe ekstraktów z kardamonu skutecznie zapobiega rozwojowi różnych bakterii, w tym Escherichia coli i Staphylococcus aureus. Olejki eteryczne kardamonu wykazały aktywność przeciwbakteryjną przeciwko Pseudomonas aeruginosa, Saccharomyces cerevisiae, Bacillus pumilus. Dzięki temu kardamon może pomóc w osiągnięciu równowagi flory bakteryjnej jelit i przywrócić ich prawidłowe funkcjonowanie.

Jak wprowadzić kardamon do diety?

Kiedy spróbujesz kardamonu, zakochasz się w jego korzennym aromacie. Pasuje doskonale jako dodatek do deserów, kawy, a nawet herbaty. Świetnie smakuje jako składnik ciast, takich jak ciasto marchewkowe. Często stosuje się go w indyjskich potrawach, które możesz przyrządzić we własnym domu.

Może Cię zainteresować