×

6 sztucznych substancji słodzących, które w rzeczywistości są toksyczne dla naszych jelit

Naukowcy ostrzegają przed 6 sztucznymi substancjami słodzącymi, które są w rzeczywistości toksyczne dla naszych wnętrzności.

źródło: canva

źródło: canva

Napoje dietetyczne często były preferowanym wyborem dla osób, które próbują zmniejszyć ilość kalorii lub ograniczyć spożycie cukru, ale nowe dowody dodatkowo wzmacniają przekonanie, że sztuczne substancje słodzące w nich i innych produktach są szkodliwe dla zdrowia

W jaki sposób? Twoje jelita są uszkodzone przez toksyny uwolnione po spożyciu tych substancji słodzących. Naukowcy z Nanyang Technological University of Singapore i Israel’s Ben-Gurion University przeprowadzili eksperyment, w którym wystawili bakterie jelitowe na sześć sztucznych substancji słodzących.

Aspartam, sukraloza, sacharyna, neotam, benefame, acesulfam potas – zostały zmieszane z bakteriami bioluminescencyjnymi, które „świecą” po wykryciu toksyn

Nawet na niewielkich poziomach stwierdzono toksyczność i zwiększono ilość substancji słodzącej, podobnie jak poziom toksyn.

Zdrowa flora jelitowa nie tylko zapewnia dobrze funkcjonujący układ trawienny, lecz także jest związana z odpornością, funkcjonowaniem mózgu, metabolizmem, absorpcją składników pokarmowych i regulacją hormonów

Badania, opublikowane w czasopiśmie Molecules, również wykazały, że niektóre istotne geny zostały zredukowane w jelitach, gdy obecny była jedna lub więcej substancja słodząca.

Ponieważ dotknięty został cały układ trawienny, pokazuje, że spożywanie produktów żywnościowych z tymi słodzikami może być odpowiedzialne za szereg warunków, których ludzie mogą nie być świadomi

Oprócz napojów bezalkoholowych i napojów dla sportowców, znajdziesz je również w pieczywie, przyprawach, jogurtach i wielu produktach, które mówią „zredukowany cukier” lub „bez cukru”.

Możesz, ale nie zauważyłeś, że coś jest nie tak z Twoim układem pokarmowym, ale jeśli myślałeś o zmianie nawyków cukrowych na korzyść jednego z tych produktów, możesz pomyśleć jeszcze raz… Czy aby na pewno warto?

Wychodzi na to, że jeżeli nie chcesz spożywać cukru, może warto go po prostu całkowicie odstawić?

Może Cię zainteresować