Kategorie OdżywianieZdrowie

Każdego ranka należy jeść jajko, a Twój organizm będzie Ci za to wdzięczny

W ostatnich latach, jajka mają złą reputację. Doprowadziły do tego komentarze ludzi, którzy sugerowali, że jajka to tylko i wyłącznie cholesterol, salmonella i złe tłuszcze. Oczywiście najczęściej do wypowiadania takich opinii chętni są ci, którzy w tym temacie nie mają zbyt wiele do powiedzenia, a jedynie powtarzają gdzieś zasłyszane słowa.

Okazało się bowiem, że jajko niosą same korzyści. I wręcz przeciwnie nie ma mowy o podwyższeniu cholesterolu!

W jajkach jest zawartych wiele ważnych składników odżywczych: witamina A, D, E i B 12, jak również żelazo, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3.

Nie należy zapominać o umiarkowanych ilościach, bo jak powszechnie wiadomo: co za dużo, to niezdrowo.

Źródło i fotografie: heftig.co