Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieZdrowie

Polacy najczęściej marnują i wyrzucają pieczywo. Jak można wykorzystać czerstwy chleb?

Polskie Banki Żywności podają, że od 30 do nawet 50 procent produkowanej żywności ląduje na śmietnikach. Niestety, Polska znajduje się w czołówce krajów w Europie pod względem ilości marnowanej żywności. W niechlubnym rankingu zajmujemy 5. miejsce zaraz po Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji i Holandii. Polska Federacja Banków Żywności podaje, że przeciętny Polak wyrzuca aż… 1/3 jedzenia!

To te produkty wyrzucamy najczęściej

Najczęściej wyrzucamy pieczywo, mięso, warzywa oraz owoce. Dlaczego tak się dzieje? Są to produkty, które bardzo często kupujemy na zapas ze względu chociażby na różnego rodzaju promocję. Problem polega jednak na tym, że nie mają one krótki termin przydatności. W rzeczywistości więc oszczędzanie często w tym przypadku jest jedynie złudne. Paradoks marnowania żywności polega na tym, że tony jedzenia lądują w koszach, podczas gdy co kilka sekund na świecie z głodu umiera kolejne dziecko. Ponadto wyrzucanie żywności wiąże się z produkowaniem większej ilości odpadów, marnowanie energii, wody, pracy innych ludzi i wielu innych czynników. Do tego dochodzi bardzo negatywny wpływ na środowisko – niektóre źródła podają, że zmarnowana żywność generuje 8-10% globalnej emisji CO2, co przekłada się m.in. na nasze zdrowie. Czy coś trzeba jeszcze tutaj dodawać?

Bank żywności opublikował grafikę, która przedstawia statystykę dotyczących produktów, które Polacy wyrzucają do kosza najczęściej:

Bank Żywności

Pierwsze miejsce w tym niechlubnym rankingu zajął chleb

Polski Instytut Ekonomiczny ustalił, że statystyczny Polak w ciągu roku wyrzuca (UWAGA!) 247 kg żywności! Przerażające, prawda? Pierwsze miejsce w tym niechlubnej statystyce zajmuje pieczywo. Oczywiście, może zdarzyć się, że kupimy go za dużo, ale czy takie liczby nie dają do myślenia? Poza tym chleb, który nie zachwyca już swoją świeżością można wykorzystać.

Pikist

Zastosowania czerstwego chleba

Czerstwy chleb w prosty sposób można przerobić na bułkę tartą, którą przecież i tak wielu z nas kupuje. W końcu to jeden z podstawowych składników uwielbianych przez miliony Polaków kotleta schabowego. Chcąc uzyskać bułkę tartą, pieczywo musi schnąć w naturalny sposób z dala od folii, w którą niekiedy jest ono pakowane. Następnie wystarczy je po prostu zetrzeć.

Świetną alternatywą jest przerobienie chleba na grzanki, które mogą posłużyć jako dodatek do zup. Te można przechowywać nawet kilka tygodni! W tym celu należy pokroić chleb w kostkę i usmażyć je na rozgrzanej patelni. Następnie zarumienione grzanki doprawiamy ziołami, a kiedy ostygną, przesypujemy je do słoika. Gotowe.

Z czerstwego chleba można wykonać nawet… szarlotkę! Wystarczy namoczyć suchy chleb w mleku i roztrzepanym jajku. Następnie oddajemy cukier i cynamon. Tak przygotowany chleb i jabłka wykładamy na herbatniki znajdujące się na blasze. Całość polewamy resztką mieszanki jajek i mleka i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 40 minut.

Źródła: biokurier.pl, bankier.pl, kobieta.gazeta.pl