7 cennych rad dotyczących wyboru smacznych warzyw i owoców. Już nigdy nie dasz się nabrać

Jak wybierać warzywa i owoce? Długo nabywałam doświadczenia w wyborze dojrzałych i smacznych owoców oraz warzyw. Zanim się tego nauczyłam, robiłam wiele błędów i przynosiłam do swojej kuchni albo niedojrzałe albo już za bardzo dojrzałe owoce czy warzywa. Metodą prób i błędów doszłam do perfekcji i chce się podzielić swoją wiedzą właśnie z Tobą!

Ten artykuł pomoże Ci lepiej poruszać się wśród wszystkich odmian produktów dostępnych w supermarketach, zwłaszcza jeśli nadal wolisz błyszczące jabłka…

#1 Jak wybierać warzywa i owoce – Pomidory

Wiele osób uważa, że ​​pomidory na gałęziach są świeższe i dlatego je kupują. W rzeczywistości łodyga nie jest wskaźnikiem świeżości, ale kolor pomidora. Dojrzałe pomidory same spadają z winorośli. Jeśli winorośl nadal je trzyma, oznacza to, że pomidory zostały odcięte przed dojrzewaniem i pozostawione do dojrzewania w pudełku. Te pomidory mają bardzo mało witamin i użytecznych składników.

Kolor dobrego pomidora powinien być jednorodny i nasycony, bez terenów zielonych. Ponadto jego zapach powinien być przyjemny. W sklepie łatwo jest zauważyć pomidory azotanowe – są elastyczne, ale nie twarde. Jeśli go naciśniesz, nie zobaczysz śladu odcisku palca na pomidorach. Dobre pomidory powinny być miękkie w dotyku.

#2 Arbuz

Najsmaczniejsze i najsłodsze arbuzy dojrzewają w okresie od drugiej połowy sierpnia do końca września. Niektórzy producenci rozpylają wczesne arbuzy za pomocą nawozów azotowych i stymulatorów wzrostu, próbując szybciej zebrać plony. Wszystkie melony absorbują te niebezpieczne substancje ze środowiska, dlatego nie należy ich kupować przy drodze.

Wybierz arbuza średniej wielkości. Jasne, kontrastujące paski i lśniąca skorupa są wskaźnikami dojrzałości. Dojrzały arbuz ma suchy ogon, ponieważ gdy dojrzewa, przestaje pobierać wilgoć z ziemi.

#3 Jak wybierać warzywa i owoce – Papryka

Niewiele jest osób, które wiedzą, że papryka ma 2  rodzaje  – męskie i żeńskie , które różnią się smakiem. Aby poznać rodzaj papryki, obróć ją do góry nogami. Jeśli ma 4 sektory – jest to typ żeński, jeśli ma 3 sektory, jest to typ męski. Kształt męskiego typu jest bardziej wydłużony, podczas gdy typ żeński jest krótszy i szerszy. Typ kobiecy jest dużo słodszy i można go jeść na surowo.

Papryka typu męskiego jest bardziej kwaśna i jędrna. Są dobre do gotowania. Im cięższa papryka, tym jest bardziej soczysta. Jego ogon powinien być zielony i jędrny. 

#4 Jabłka

Wybierz jabłka średniej wielkości. Jabłko powinno być mocne i ciężkie. Nie kupuj błyszczących jabłek. Aby owoce wyglądały dobrze, producenci pokrywają je woskiem lub żywicami naturalnymi.

Kupując zielone jabłko, zwróć uwagę na szarą siatkę w pobliżu łodygi – jeśli jest, oznacza to, że jabłko dojrzewa. Lepiej kupować jabłka w sezonie  – wtedy są najsmaczniejsze i najbogatsze w witaminy.

#5 Jak wybierać warzywa i owoce – Wiśnie

Kupuj wiśnie w sezonie – w  czerwcu lub lipcu. Sprawdzaj wiśnie dotykiem przed ich zakupem – nie powinny być zbyt solidne ani zbyt miękkie. Jagody powinny być błyszczące i nasycone kolorem.

Jagody powinny być zawsze sprzedawane z łodygami. Świeże wiśnie mają zielone i jędrne łodygi. Jeśli jagody są lepkie, prawdopodobnie nie są świeże. Zapach fermentacji oznacza, że ​​jagody są zepsute – nie kupuj ich.

#6 Śliwki

Kupując śliwki, wybierz owoce o jednolitym kolorze. Ponadto, należy unikać kupowania popękanych śliwki, a także śliwek z wgnieceniami, plamami i innymi urazami. Śliwka powinna być ciężka, o przyjemnym słodkim zapachu. Jeśli skóra owocu ma cienką białą warstwę, oznacza to, że te śliwki zostały niedawno zebrane. Zwróć uwagę na łodygę – dojrzała śliwka musi mieć dojrzałą łodygę.

#7 Jak wybierać warzywa i owoce – Ogórki

Daj pierwszeństwo ogórkom o jasnozielonym kolorze. Powinny być twarde w dotyku. Jeśli ogórek jest świeży, kolor jego skóry powinien być nasycony, bez żadnego połysku. Zbyt błyszcząca skórka może sygnalizować, że ogórek został zapłodniony azotanami i pokryty woskiem .

Zwróć uwagę na ogon – jeśli jest zwiędły i suchy, jest to znak przejrzałego ogórka. Kupuj ogórki, które są średniej wielkości. Przesuszone warzywa mają wodnisty smak i nieprzyjemną goryczkę. Plamy, pęknięcia i siniaki na powierzchni ogórka są również niedopuszczalne.

Źródło: brightside.me | Fotografie: brightside.me | Miniatura wpisu: pinterest.com