Kobieta w ciąży spożywała posiłki z wędlinami, nie wiedząc jaką krzywdę wyrządza swojemu dziecku!
W czerwcu zeszłego roku, pewna mama z Iowa zauważyła, że jej 2-tygodniowy synek zachowuje się dziwnie i bez przerwy płacze. Lucinda, która ma 2-letnią córeczkę, potrafiła wyczuć różnicę pomiędzy płaczem głodnego dziecka, a krzykiem alarmującym o zbliżających się problemach.
Gdy matka zmierzyła temperaturę swojego dziecka i przekonała się, że jej maluszek ma wysoką gorączkę, od razu zawiozła go do szpitala. W placówce medycznej okazało się, że dziecko cierpi na poważną infekcję mózgu wywołaną przez niebezpieczną bakterię – listerię. Lucinda nie mogła uwierzyć w to co mówią do niej lekarze…
Choroba ta rozwija się za pośrednictwem matki, która dostarcza pokarm maleństwu. Co więc musiała zjeść Licinda, że 2-tygodniowy Ezra zachorował? ..
Sprawcą były wędliny!
Chłodne wędliny czy sery to produkty, które często zawierają bakterie listerii – bakterie, które mogą żyć w temperaturze chłodni. Podczas gdy wędliny są bezpieczne dla dorosłych, kobiety w ciąży nie powinny ich jeść, ponieważ dzieci w łonie matki nie posiadają systemów odpornościowych, które potrafiłyby walczyć z listeriozą.
Dopóki jedzenie nie jest wcześniej dokładnie podgrzane, wędliny, takie jak szynka, indyk, salami, a także hot-dogi są niebezpieczne dla kobiet w ciąży.
Gdyby nie natychmiastowa pomoc, Lucinda straciłaby synka. Matka podzieliła się swoją historią, aby ostrzec inne kobiety w ciąży o chorobie, którą same mogą obarczyć swoje dzieci.
Wszyscy rodzice powinni wiedzieć jakie produkty mogą być potencjalnie śmiertelne dla dzieci w brzuchu matki.
Proszę podziel się tą historią ze swoimi przyjaciółmi na Facebooku!