Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianieZdrowie

Imbir nie dla wszystkich. Kto powinien go ograniczyć lub całkowicie wykluczyć z diety?

Imbir ma wiele zbawiennych dla naszego organizmu właściwości – pomaga w problemach trawiennych, niweluje nudności, zwalcza stany zapalne, obniża poziom cholesterolu czy poprawia naszą odporność. Pierwsze zmiany zauważymy już po kilku tygodniach regularnego spożywania imbiru. Nie ma się więc co dziwić, że jest on częstym składnikiem domowych dań. Jak się jednak okazuje, niektórzy nie powinni jeść imbiru lub znacznie ograniczyć jego ilość.

Dlaczego niektórzy nie powinni jeść imbiru?

Kłącza imbiru zawierają bardzo silne związki, gingerole i shoagol. Co prawda są one bardzo pożyteczne dla organizmu człowieka, nie mniej jednak kiedy dostarczymy go zbyt dużo, nasza wątroba może mieć problemy z trawieniem tłuszczy.

Pxhere

Nie spożywaj imbiru jeśli:

#1 Zmagasz się z hemofilią lub masz problemy z woreczkiem żółciowym

Imbir zwiększa przepływ krwi w organizmie. Może być pomocny w przypadku obniżania podwyższonego ciśnienia, a także łagodzenia bólów mięśniowych. Z drugiej zaś strony imbiru nie powinny spożywać osoby zmagające się z hemofilią i mające problemy z prawidłowym funkcjonowaniem woreczka żółciowego. Dlaczego? Duże dawki imbiru mogą powodować krwawienie, a tym samym mieć negatywny wpływ na leki przyjmowane przez osoby mające problemy z nadciśnieniem.

#2 Jesteś w ciąży

Być może spotkałeś się z przypadkami, w których ciężarne kobiety poroniły, bo jadły zbyt dużo imbiru? I choć takie „plotki” przekazywane są z pokolenia na pokolenie, wciąż nie ma żadnych badań, które potwierdzałby tę teorię. Nie mniej jednak niektóre źródła podają, że unikanie imbiru w ciąży może mieć sens. Otóż niektóre związki chemiczne mogą mieć negatywny wpływ na rozwój płodu. Jakby tego było mało, niektóre z nich mogą mieć nawet wpływ na obumieranie komórek.

Pexels

#3 Zmagasz się ze zgagą

Imbir wspomaga naszą odporność. Jest więc świetnym dodatkiem dla osób, które zmagają się z przeziębieniem lub grypą, a także tych, którzy mają problemy żołądkowe. Warto jednak pamiętać, aby nie przesadzić z jego ilością. Kiedy tak się stanie, możemy dostać zgagi. W przypadku osób, które już się z nią zmagają, problem może być spotęgowany.

#4 Masz cukrzycę

Choć niektóre badania sugerują, że imbir może być pomocny w walce z cukrzycą, należy być w tym przypadku ostrożnym. Warto w takim przypadku skonsultować to z lekarzem. Podstawowa zasada mówi jednak, że osoby zmagające się z cukrzycą nie powinny spożywać więcej niż 4 g imbiru dziennie. W przeciwnym razie mogą dostać zgagi, biegunki lub też bólów brzucha.

Wikipedia

#5 Masz niedowagę

Imbir nie jest polecany także osobom, które chcą przybrać na wadze. Otóż wiele badań wykazało, że imbir wspomaga spalanie kalorii – kłącza rośliny wspomagają trawienie. Imbir nie będzie więc Twoim sprzymierzeńcem w walce o dodatkowe kilogramy, a wręcz przeciwnie.

Często dodajesz imbir do swoich dań?

Źródła: pl.newsner.com