Kategorie OdżywianieZdrowie

Oto jak hormony kontrolują naszą wagę. Okazuje się, że nie wszystko jest kwestią kalorii

Choć trudno sobie to wyobrazić, nasza waga nie tylko zależy od liczby kalorii, które spożywamy, ale także od niewidzialnych chemikaliów znajdujących się w naszym organizmie.

W rzeczywistości to hormony wpływają na nasze procesy metaboliczne i nakazują organizmowi go przechowywać lub tracić. Warto być tego świadomym, szczególnie jeśli pragniesz uzyskać wymarzoną wagę i jednocześnie nie podupaść na zdrowiu.

Należy zacząć od tego, że istnieje wiele innych czynników wpływających na masę naszego ciała. Są wśród nich sprawy jak uwarunkowania genetyczne, wysiłek fizyczny, nawyki żywieniowe czy stres. Nadal jednak najważniejszą rolę w procesie utraty wagi pełnią hormony odpowiedzialne za regulację metabolizmu.

Oto jak hormony kontrolują naszą wagę. Okazuje się, że nie wszystko jest kwestią kalorii

Insulina

Glukoza jest głównym źródłem energii dla komórek. Poziom glukozy we krwi wzrasta zazwyczaj po spożyciu posiłku, kiedy to trzustka otrzymuje sygnał do uwolnienia hormonów dostarczających glukozę do komórek.

Choć glukoza dostarcza nam energii, również gromadzi i przechowuje tłuszcz. Wysoki poziom tego hormonu może przyczyniać się do nagromadzenia tłuszczu.

Kortyzol

Kortyzol to hormon stresu i produkowany jest przez gruczoły nadnerczy, by zapobiec spadaniu poziomu cukru we krwi poniżej normy. Właśnie on jest powodem, dla którego w stresowych sytuacjach masz ochotę sięgnąć po coś słodkiego. W ten sposób także pomagasz organizmowi gromadzić siłę, by sprostać trudnym sytuacjom.

To kortyzol spowalnia metabolizm w celu zachowania energii. Jego wysoki poziom we krwi spowoduje uczucie ciężkości.

Leptyna

Leptyna jest hormonem sytości. Wydzielana przez komórki tłuszczowe wysyła sygnał do mózgu o tym, że jesteś pełny. Pomaga kontrolować metabolizm i pomaga komórkom zdecydować czy tłuszcz ma być przechowany, czy spalany.

Niski poziom leptyny przyczynia się do zwiększonego apetytu, a organizm ma skłonność do przechowywania większej ilości tłuszczu. Niedobór snu często jest przyczyną niskiego poziomu tego hormonu.

Tarczyca

Hormony tarczycy (T3 i T4) głównie odpowiedzialne są za wywołanie lipolizy i są odpowiedzialne za regulowanie procesów metabolicznych. Niski poziom może być przyczyną zwiększonej masy ciała.

Co więc jeść?

Oto jak hormony kontrolują naszą wagę. Okazuje się, że nie wszystko jest kwestią kalorii
© pixabay

Optymalna częstotliwość jedzenia to minimum trzy posiłki dziennie. Trzymanie się surowej diety nie jest zdrowe, gdyż powoduje nie tylko wyniszczenie organizmu, ale także efekt może okazać się krótkotrwały. Chodzi o to, że jeśli regularnie nie jesz, twoje ciało uważa, że jesteś głodny i zużywa energię z mięśni i tkanki, starając się oszczędzać tłuszcz. W efekcie możesz przybrać na wadze, nawet jeśli jesz tylko raz dziennie.

Zdrowa dieta może wiązać się z wydłużeniem czasu, jednak kluczem do sukcesu jest równowaga. Organizm powinien powoli przyzwyczajać się do zmian. Warto stopniowo zmniejszać ilość spożywanych kalorii, należy jednak pamiętać o czynnikach jak waga, wiek, wzrost, poziom aktywności czy nawet charakter wykonywanej pracy. Stosując się do tej prostej zasady, twoje ciało nie będzie przechowywać tłuszczu na czarną godzinę.

Warto mieć na uwadze wskaźnik glikemiczny (GI), który ograniczy nadmierne wydzielanie insuliny w organizmie. Oprócz tego należy unikać węglowodanów i skupić się na żywności bogatej w białko i błonnik. Dzięki temu posiłek będzie bardziej sycący, a białko pomoże budować tkankę mięśniową.

Jak ćwiczyć?

Podczas aktywności fizycznej mięśnie ciężej pracują przez co potrzebują dodatkowej dawki energii, którą zapewnia im glukoza. Pamiętaj więc o regularnej dostawie cukru.

W zależności od ćwiczeń, 20 minut wystarczy w przypadku treningu o bardzo wysokiej intensywności. Jeśli wolisz spokojne ćwiczenia, warto poświęcić na nie przynajmniej godzinę dziennie.

Źródło i fotografie: brightside.me