Myślisz, że nie tolerujesz glutenu, więc jesteś w błędzie. Nie tolerujesz glifosatu

„Celiakia i nietolerancja glutenu, to rosnący problem na całym świecie, ale szczególnie w Ameryce Północnej i Europie, gdzie cierpi na to szacowane 5% populacji” – napisali naukowcy w metaanalizie.

Badacze twierdzą, że glifosat, aktywny składnik herbicydu Roundup®, jest najważniejszym czynnikiem wywołującym tę epidemię

Badanie opublikowane w czasopiśmie Interdyscyplinarna toksykologia w 2013 r. zostało całkowicie zignorowane przez media, z wyjątkiem Mother Earth News i The Healthy Home Economist.

Teraz, gdy glifosat przyciąga uwagę, na którą zasługuje, będąc nazwanym winowajcą w sprawie powodowania raka i uznanym za rakotwórczy przez Światową Organizację Zdrowia i stan Kalifornia, może nadszedł czas, aby spojrzeć na jego chemiczną rolę.

Objawy tak zwanej „nietolerancji glutenu” i celiakii są szokująco podobne do objawów u zwierząt laboratoryjnych narażonych na działanie glifosatu, twierdzą autorzy badania Anthony Samsel

Niezależny naukowiec, który służył jako konsultant do EPA w sprawie zanieczyszczenia arsenem wskazuje na niedawne badania na temat wpływu glifosatu na układ trawienny ryb.

Zmniejszył on enzymy trawienne i bakterie, zaburzył ich błonę śluzową, zniszczył strukturę mikrokosmków w ścianie jelit i zwiększył wydzielanie mucyny

„Te cechy bardzo przypominają celiakię” – pisze Samsel i Seneff.

Ponadto liczba osób, u których zdiagnozowano nietolerancję glutenu i celiakię wzrosła wraz z częstszym stosowaniem glifosatu w rolnictwie, zwłaszcza w związku z niedawną praktyką zamaczania ziarna w herbicydzie tuż przed żniwami, która rozpoczęła się w latach 80. XX w. i stała się rutyną w latach 90…

W 2009 r. Naukowcy poszukiwali przeciwciał glutenu w zamrożonej surowicy odpornościowej uzyskanych w latach 1948-1954 na przeciwciała glutenu i porównali je z próbkami pobranymi od ludzi. Odkryli oni 4-krotny wzrost częstości występowania celiakii w młodszym pokoleniu.

Jako dalsze dowody badacze przedstawiają następujące punkty:

„Celiakia wiąże się z brakiem równowagi w bakteriach jelitowych, co można w pełni wytłumaczyć znanym działaniem glifosatu na bakterie jelitowe.”

„Celiakia wiąże się z upośledzeniem enzymów cytochromu P450. Wiadomo, że glifosat hamuje enzymy cytochromu P450.”

„Niedobory żelaza, kobaltu, molibdenu, miedzi i innych rzadkich metali związanych z celiakią można przypisać dużej zdolności glifosatu do chelatowania tych pierwiastków”.

„Niedobory tryptofanu, tyrozyny, metioniny i selenometioniny związane z chorobą trzewną odpowiadają znanemu zubożeniu tych aminokwasów przez glifosat.”

„Problemy z reprodukcją związane z celiakią, takie jak bezpłodność, poronienia i wady wrodzone, można również wytłumaczyć glifosatem.”

Pozostałości glifosatu w zbożu, cukrze i innych roślinach rosną ostatnio prawdopodobnie ze względu na rosnącą praktykę desykacji roślin uprawnych tuż przed zbiorem – twierdzą naukowcy

Tajna, nielegalna praktyka stała się rutyną wśród rolników konwencjonalnych od lat dziewięćdziesiątych…

Nie wiem jak Ciebie, ale mnie to przeraża. Jedzenie, które spożywamy okazuje się trujące, a my mamy na to coraz mniejszy wpływ.

Źródło: getholistichealth.com | Fotografie: www.Instagram.com | Miniatura wpisu: