×

Większość ludzi przechowuje jajka w lodówce. Niektórzy uważają, że to duży błąd!

Jedną z najlepszych i najbardziej pożywnych potraw jest jajko. Reprezentuje ono potęgę odżywiania, ponieważ zawiera białko, czyli podstawowy budulec organizmu, 18 różnych witaminami i minerałów oraz beta-karoten i luteinę, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV-A i UV-B.

Ludzie na całym świecie kochają jajka i przygotowują je na różne sposoby. Są one bardzo łatwe do przygotowania oraz zdrowe i pożywne.

Z tych powodów mamy tendencję do kupowania większej ilości jaj, a następnie przechowywania ich w lodówce. Ostatnio jednak na niektórych forach pojawiła się debata na temat tego, czy powinniśmy schłodzić jajka, czy nie…

Gdzie przechowywać jajka?

Ci, którzy nie schładzają jaj, ryzykują rozwojem bakterii z rodzaju Salmonella. Według Journal of Food Protection, wchłanianie salmonelli z jajka jest bardziej prawdopodobne w przypadku niechłodzonych jaj.

Mimo to, istnieje wiele środków ochronnych podejmowanych w celu zwalczania salmonelli, takich jak kontrole, mycie i śledzenie warunków przewozu jaj od dostawcy do sklepu. W Europie większość kurcząt zaszczepiona jest przeciwko tej bakterii, co oznacza, że ​​nie ma potrzeby, aby się tym martwić. Według FDA, szczepionki są dość skutecznym elementem programu zapobiegania Salmonelli.

Należy jednak pamiętać, że jaja zawsze należy traktować jako produkt wrażliwy na zewnętrzne warunki i warto je chronić przed światłem, przed wilgocią oraz zbyt wysoką temperaturą.

Może Cię zainteresować