×

Głównym składnikiem keczupu wcale nie są pomidory! Producenci nas oszukują

W większości Polskich domów znajduje się popularny i uwielbiany dodatek do potraw, a mianowicie keczup. Niestety, okazuje się, że jego spożywanie nie jest dobre dla Twojego zdrowia.

Pomimo tego, że keczup jest  produkowany z pomidorów, które są warzywem o wielu korzyściach zdrowotnych, dodawane są do niego substancje, które mogą Ci zaszkodzić. Większość producentów, takich jak Heinz, nawet nie używa świeżych pomidorów, tylko zagęszczonej pulpy, czyli suszonej wersji czerwonych pomidorów, które mieszane są z wodą.

Do koncentratu z pomidorów dodawany jest ocet destylowanysyrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, czyli słodzika, który został przetworzony z kukurydzy oraz zwykły syrop kukurydziany. To nie wszystko, gdyż w keczupie znajduje się również duża ilość soli, która znacząco wpływa na ciśnienie krwi i gospodarkę wodną organizmu.

Ketchup Heinz i podobne marki zawierają podwójną dawkę cukru, aby uczynić produkt bardziej smacznym i atrakcyjnym dla małych smakoszy.

Jeśli producenci dodawaliby tylko jeden rodzaj cukru do keczupu, prawdopodobnie pojawiłby się on na pierwszym miejscu na liście składników. Ale przemysł przetwórczy rządzi się swoimi prawami…

Kolejnym składnikiem są przyprawy i „naturalne aromaty”, ale producenci nie tłumaczą konsumentom, co to dokładnie jest! Tylko Heinz wie, co tak naprawdę kryje się za tymi słowami.

Chcesz wiedzieć, ile cukru jest naprawdę w keczupie?

W litrze produktu możesz oczekiwać aż 33 łyżek cukru! To więcej niż 2 szklanki. Średnia przeciętna porcja ketchupu, którego używasz do frytek, hamburgerów i na kanapkach, wynosi około 2 łyżki stołowe cukru. 

Może Cię zainteresować