5 powodów, dla których często pierdzisz, a Twoje gazy pachną przykro. Czy to powód do zmartwień?

Bez względu na to, czy uważasz pierdnięcie za zabawne, obrzydliwe, czy udajesz, że nigdy tego nie robisz, to funkcja ciała, którą wszyscy dobrze znamy i wykonujemy.

Udostępnij

Pierdnięcia, znane również jako wiatry to gazy, których produkujemy około pół litra dziennie. Jeśli wszystko idzie dobrze, ta mieszanina azotu, tlenu, metanu, dwutlenku węgla i siarkowodoru  rozkładana jest na czternaście małych pierdnięć, które uwalniane są nie tylko w trakcie dnia, ale również w czasie snu. Niestety, czasami wydaje się, że znacznie przekraczamy tę średnią dzienną. Dlaczego? Dr Patricia Raymond, lekarz z American College of Gastroenterology, wyjaśnia, dlaczego niekiedy produkujemy więcej gazów.

1. Pierdzenie w trakcie lotu

Udostępnij

Czy zauważyłeś, że masz wzmożoną ochotę na puszczanie gazów w trakcie lotu samolocie? Istnieje pewna zależność, która to wyjaśnia. Badania wykazały, że przebywanie na dużej wysokości powoduje wzrost gazu w naszym ciele. To z kolei prowadzi do wzdęć i ostatecznie pierdnięć.

2. Zdrowe jedzenie

Udostępnij pixabay.com

Nie wszystkie posiłki, które spożywamy, są trawione. Wszystko, czego nasze jelito cienkie nie przetwarza, zostaje przeniesione do jelita grubego, gdzie dochodzi do fermentacji. Niestety, ale okazuje się, że najbardziej soczyste bączki są wynikiem najzdrowszego jedzenia.

Owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe generują smród. Cebula, brokuły, kalafior, kapusta i kiełki zawierają związek chemiczny o nazwie rafinoza, których żołądek i jelito cienkie również nie są w stanie strawić.

3. Za dużo powietrza

Udostępnij pinterest.com

Istnieją dwa “źródła” naszych pierdnięć. Jednym z nich jest gaz wytwarzany w naszym jelicie grubym. Drugim jest połykane powietrze, które przechodzi przez nasz przewód pokarmowy.
Dobrą wiadomością jest to, że bąki wynikające z połykania dużej ilości powietrza wydają się być bezwonne i nie są tą cichą, ale śmiertelną odmianą.

To zjawisko nosi nazwę “aerophagia” i jest spowodowane przez szybkie spożywanie posiłków, żucie gumy lub picie dużej ilości napojów gazowanych.

4. Wchłanianie

Udostępnij pixabay.com

Teraz do tej cichej, ale śmierdzącej odmiany gazów wydostających się z naszego układu trawiennego. Kiedy bąki są szczególnie nieprzyjemne, może to wynikać z problemów z wchłanianiem pewnych składników odżywczych.

Wszyscy reagujemy inaczej na różne rodzaje żywności, ale najczęstszymi powodami wydzielania bardzo śmierdzących gazów są węglowodany, a szczególnie laktoza.

5. Coś poważniejszego…

Udostępnij pixabay.com

Ilość i “jakość” naszych gazów może się różnić w zależności od dnia. Dr Raymond sugeruje, że jeżeli doświadczasz powtarzających się epizodów wydzielania dużej ilości gazów, którym towarzyszą wzdęcia, ból lub inne niepokojące objawy, takie jak biegunka lub zaparcia, to nie powinieneś unikać wizyty u lekarza. Nadmierne pierdzenie i niezwykle przykry zapach gazów mogą być objawami stanów chorobowych, takich jak zespół jelita wrażliwego i celiakia.