Kategorie CukrzycaZdrowie

Dieta w cukrzycy typu 2 – co można jeść, a czego unikać?

Cukrzyca jest chorobą przewlekłą, która osiągnęła rozmiary epidemii wśród dorosłych i dzieci na całym świecie…

Niekontrolowana cukrzyca ma wiele poważnych konsekwencji, w tym choroby serca, choroby nerek, ślepotę i inne powikłania.Stan przedcukrzycowy został również powiązany z tymi warunkami.

Co ważne, niewłaściwe jedzenie może podnieść poziom cukru i insuliny we krwi oraz promować stan zapalny, co może zwiększać ryzyko choroby.

Dieta w cukrzycy typu 2

Cukrzyca typu 2 wiąże się z problemami z dostaniem wystarczającej ilości glukozy do komórek. Kiedy cukier nie może dotrzeć tam, gdzie powinien, prowadzi do podwyższonego poziomu cukru we krwi, co może prowadzić do powikłań, takich jak uszkodzenie nerek, nerwów i oczu oraz choroby sercowo – naczyniowe.

Dieta w cukrzycy typu 2 – co można jeść?

#1 Ziarna i warzywa skrobiowe

Całe ziarna, takie jak brązowy ryż, komosa ryżowa i płatki owsiane są dobrym źródłem błonnika i składników odżywczych i mają niski ładunek glikemiczny, dzięki czemu są dobrym wyborem jedzenia.

Przetworzone etykiety żywności sprawiają, że zrozumienie pełnych ziaren jest bardzo mylące. Na przykład „chleb pełnoziarnisty” jest wytwarzany na wiele różnych sposobów, a niektóre nie różnią się tak bardzo od białego chleba pod względem wpływu na poziom cukru we krwi.

To samo dotyczy makaronu pełnoziarnistego, nadal jest to makaron. Całe ziarna mają mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi z powodu niższego obciążenia glikemicznego. Wybierz całe ziarna, które są jeszcze w postaci ziaren, takie jak brązowy ryż i komosa ryżowa, lub spójrz na zawartość błonnika na etykiecie odżywczej. Na przykład „dobry” pełnoziarnisty chleb o wysokiej zawartości błonnika będzie zawierał ponad 3 gramy błonnika na plasterek.

Warzywa skrobiowe, które są dobrym źródłem składników odżywczych, takich jak witamina C i które są wyższe w węglowodanach niż zielone warzywa, ale niższe w węglowodanach niż ziarna rafinowane. Można je jeść z umiarem. Warzywa skrobiowe obejmują:

  1. Ziemniaki
  2. Miąższ
  3. Kukurydza
  4. Inne warzywa korzeniowe

Powyższe warzywa skrobiowe najlepiej spożywać w mniejszych porcjach (1 szklanka) jako część posiłku złożonego z białka i tłuszczu roślinnego.

#2 Warzywa nieskrobiowe

Warzywa nieskrobiowe, takie jak zielone warzywa, można jeść w obfitości. Te produkty mają ograniczony wpływ na poziom cukru we krwi, a także mają wiele korzyści zdrowotnych. Prawie wszyscy mogą jeść więcej warzyw – potrzebujemy co najmniej pięciu porcji dziennie.

#3 Kilka rodzajów tłuszczów

Tłuszcze mają niewielki bezpośredni wpływ na poziom cukru we krwi, ale jako część posiłku są przydatne w spowalnianiu wchłaniania węglowodanów. Tłuszcze mają również wpływ na zdrowie, które nie są związane z poziomem cukru we krwi. Na przykład:

  1. Tłuszcze z mięsa zwierząt zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wydaje się jednak, że nabiał, a zwłaszcza nabiał fermentowany, taki jak jogurt, zmniejsza to ryzyko.
  2. Tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek, orzechy, nasiona i awokado są związane z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
  3. Tłuszcz przyczynia się również do uczucia sytości i może odgrywać rolę w radzeniu sobie z przejadaniem się i głodem. Porcja zdrowych tłuszczów (takich jak awokado na tostach pełnoziarnistych) jest znacznie bardziej satysfakcjonująca i zdrowa niż dżem na białym toście.

#4 Kilka rodzajów białka

Białko zapewnia powolną stałą energię przy stosunkowo niewielkim wpływie na poziom cukru we krwi. Białko, zwłaszcza białko pochodzenia roślinnego, powinno zawsze stanowić część posiłku lub przekąski. 

Białko nie tylko utrzymuje stabilny poziom cukru we krwi, lecz także pomaga w poczuciu sytości po jedzeniu. Białko może pochodzić zarówno ze źródeł zwierzęcych, jak i roślinnych. Źródła zwierzęce są jednak często również źródłem niezdrowych tłuszczów nasyconych.

Dobry wybór białka obejmuje:

  1. Fasolki
  2. Rośliny strączkowe
  3. Jajka
  4. Ryby i owoce morza
  5. Organiczne produkty mleczne
  6. Groszek
  7. Tofu i produkty sojowe
  8. Chude mięso, takie jak kurczak i indyk

Zwróć uwagę na równowagę makroskładników (tłuszcz, białko i węglowodany) w posiłku, aby utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. 

W szczególności tłuszcz, białko i błonnik spowalniają wchłanianie węglowodanów, a tym samym dają czas na wolniejsze, niższe uwalnianie insuliny i stały transport glukozy z krwi do tkanek docelowych – to dobrze.

Dieta w cukrzycy typu 2 – czego unikać?

#1 Napoje słodzone cukrem

Napoje słodkie są najgorszym wyborem dla osób z cukrzycą.

Są bardzo bogate w węglowodany! Ponadto zawierają fruktozę, która jest silnie powiązana z insulinoopornością i cukrzycą. Rzeczywiście, badania sugerują, że spożywanie napojów słodzonych cukrem może zwiększać ryzyko chorób związanych z cukrzycą, takich jak stłuszczenie wątroby.

Co więcej, wysoki poziom fruktozy w słodkich napojach może prowadzić do zmian metabolicznych, które odpowiedzialne są za tłuszcz na brzuchu i potencjalnie szkodliwy poziom cholesterolu i trójglicerydów.

#2 Tłuszcze trans

Przemysłowe tłuszcze trans są wyjątkowo niezdrowe.

Tłuszcze trans znajdują się w margarynach, maśle orzechowym, produktach do smarowania, śmietankach i mrożonych gotowych danach. Ponadto producenci żywności często dodają je do krakersów, babeczek i innych wypieków, aby wydłużyć okres przydatności do spożycia.

Chociaż tłuszcze trans nie podnoszą bezpośrednio poziomu cukru we krwi, są one związane ze zwiększonym stanem zapalnym, opornością na insulinę i tłuszczem z brzuch.

#3 Biały chleb, makaron i ryż

Biały chleb, ryż i makaron to przetworzone produkty wysokowęglowodanowe.

Wykazano, że jedzenie chleba, bułeczek i innych produktów z mąki rafinowanej znacząco podnosi poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 1 i 2!

#4 Jogurt o smaku owocowym

Zwykły jogurt może być dobrym rozwiązaniem dla osób z cukrzycą. Jednak odmiany o smaku owocowym to zupełnie inna historia.

Jogurty smakowe są zazwyczaj wytwarzane z beztłuszczowego lub niskotłuszczowego mleka i są nasycone węglowodanami i cukrem.

#5 Słodzone płatki śniadaniowe

Jedzenie płatków to jeden z najgorszych sposobów na rozpoczęcie dnia, jeśli masz cukrzycę.

Pomimo oświadczeń zdrowotnych na ich pudełkach, większość zbóż jest wysoko przetworzona i zawiera znacznie więcej węglowodanów, niż ludziom się wydaje.

#6 Miód, nektar z agawy i syrop klonowy

Osoby z cukrzycą często próbują zminimalizować spożycie białego cukru stołowego, a także smakołyki takie jak cukierki, ciastka i ciasto.

Jednak inne formy cukru mogą również powodować wzrosty poziomu cukru we krwi. Należą do nich brązowy cukier i „naturalne” cukry, takie jak miód, nektar z agawy i syrop klonowy.

#7 Suszone owoce

Owoce są doskonałym źródłem wielu ważnych witamin i minerałów, w tym witaminy C i potasu.

Po wysuszeniu owoców proces powoduje utratę wody, co prowadzi do jeszcze wyższych stężeń tych składników odżywczych.

Niestety jego zawartość cukru również jest bardziej skoncentrowana.

Źródło: medicinenet.com, healthline.com | Fotografie: www.Instagram.com | Miniatura wpisu: freepik.com