Wystarczy, że będziesz jadł dziennie 1-2 banany z brązowymi plamkami. Twój organizm będzie wdzięczny

Brzmi to paradoksalnie, ale banany o ciemnej skórce są lepsze dla zdrowia. Należy unikać tych zielonych, które wyglądają tak apetycznie. Zatem, jeśli w domu masz świeżą dostawę tychże owoców, poczekaj aż będą dojrzałe i wtedy je skonsumuj.

Amerykańskie badania wykazały, że dojrzałe banany mają wysoką zawartość potasu, co znacząco przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia udaru mózgu. Naukowcy polecają spożywanie około 1500 mg potasu dziennie, co odpowiada około 2-3 bananom. Jeśli to Cię nie przekonuje, sprawdź inne zalety, jakie ma regularne jedzenie tych owoców.

Każdego ranka należy jeść jajko, a Twój organizm będzie Ci za to wdzięczny

W ostatnich latach, jajka mają złą reputację. Doprowadziły do tego komentarze ludzi, którzy sugerowali, że jajka to tylko i wyłącznie cholesterol, salmonella i złe tłuszcze. Oczywiście najczęściej do wypowiadania takich opinii chętni są ci, którzy w tym temacie nie mają zbyt wiele do powiedzenia, a jedynie powtarzają gdzieś zasłyszane słowa.

Okazało się bowiem, że jajko niosą same korzyści. I wręcz przeciwnie nie ma mowy o podwyższeniu cholesterolu!

W jajkach jest zawartych wiele ważnych składników odżywczych: witamina A, D, E i B 12, jak również żelazo, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3.

Nie należy zapominać o umiarkowanych ilościach, bo jak powszechnie wiadomo: co za dużo, to niezdrowo.