Odpowiednio dobrana dieta pomoże ci w skutecznej walce z cukrzycą. Czy na pewno wiesz, co jeść?
Jeśli wykryto u ciebie cukrzycę, twoje nawyki żywieniowe powinny ulec zmianie. Jadłospis nie musi jednak być monotonny i pozbawiony przyjemności. Zdrowe dla cukrzyka posiłki mogą być smaczne i polubić mogą je również inni członkowie rodziny.
Pojawianiu się cukrzycy nie sprzyjają tylko geny, ale również złe nawyki żywieniowe, czyli brak ruchu i nerwowy tryb życia. Nieleczona cukrzyca podstępnie niszczy nerki, serce, wątrobę, naczynia krwionośne, a nawet system nerwowy. Dzięki zmianie trybu życia, a przede wszystkim dobraniu odpowiedniej diety, z cukrzycą można skutecznie walczyć.
Cukier w diecie cukrzyka
Cukry proste gwałtownie podwyższają poziom glukozy we krwi, natomiast cukry złożone uwalniają ją stopniowo. Z tego powodu warto nie tylko liczyć kalorie, ale również planować posiłki w taki sposób, by nie przekraczać zalecanej dawki węglowodanów i zwracać uwagę na ich rodzaj. Jeśli wykryto u ciebie cukrzycę unikaj cukrów prostych, czyli na przykład fruktozy, która znajduje się we wszystkich produktach, które posiadają w składzie cukier, ale również w owocach, zarówno świeżych, jak i suszonych. Staraj się nie słodzić napojów.
Dobrymi cukrami dla cukrzyka jest skrobia zawarta głównie w ziarnach zbóż, warzywach i mało słodkich owocach. Bez obaw możesz dodać do menu zielone i czerwone warzywa, które nie mają wysokiej zawartości węglowodanów, czyli: kapustę, kalafior, ogórki, szpinak, sałatę, pomidory, rzodkiewki i paprykę.
Ile węglowodanów jeść?
Uważa się że poziom węglowodanów w jadłospisie cukrzyka powinien wynosić około 140 – 400 g na dzień. Granica ta zależna jest od wieku i aktywności fizycznej osoby chorej na cukrzycę. Nie możesz jednak dostarczać sobie zbyt małej ilości węglowodanów. W takim przypadku organizm zacznie wytwarzać je z białek i tłuszczu. Jeśli do tego dojdzie, ciało produkuje również związki ketonowe, które mogą nawet doprowadzić do śpiączki.
Tłuszcze w diecie cukrzycowej
W dobrze ułożonej diecie zdrowego człowieka tłuszcze nie powinny przekraczać 20 – 30% wartości kalorycznej pożywienia. W jadłospisie cukrzyków szczególne ważna jest jakość spożywanych tłuszczów. Te pochodzenia zwierzęcego zawierają cholesterol i kwasy nasycone, które przyczyniają się do powstawania miażdżycy. To schorzenie jest szczególnie częste wśród diabetyków. Z tego powodu smalec, słoninę i masło lepiej odłożyć na bok. To samo tyczy się ciast z tłustymi kremami i śmietanowych lodów.
Białko w diecie cukrzyka
Białko pochodzenia zwierzęcego zawiera komplet aminokwasów, które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i powinny być przyswajane. W menu nie powinno zabraknąć również białka pochodzenia roślinnego.
Jeżeli masz chore nerki, białka nie powinno być za dużo w diecie, ale o ilości decyduje już lekarz. Najlepszym wyborem dla diabetyków będą chude gatunki mięs i wędlin oraz ryby i produkty mleczne. Nie powinno się przesadzać jednak z liczbą zjadanych jajek.
W diecie dla cukrzyka powinny się znaleźć następujące produkty:
- pieczywo zawierające duże ilości błonnika;
- produkty mleczne, czyli jogurt, kefir czy ser biały – ważne jest, by miały one obniżoną wartość tłuszczu (z pomocą trzech beztłuszczowych jogurtów dziennie chory traci o 22 proc. więcej wagi, o 61 proc. więcej tłuszczu z całego ciała i o 81 proc. więcej tłuszczu w okolicach brzucha niż osoby spożywające tę samą ilość kalorii, ale bez jogurtu);
- chude mięso i ryby, wędliny drobiowe
- oliwa z oliwek
- czosnek, który zmniejsza ryzyko zakażeń grzybiczych u chorych na cukrzycę
- wszystkie warzywa – należy jednak pamiętać, że w przypadku gotowania niektórych warzyw znacząco wzrasta ich indeks glikemiczy
- wybrane owoce