Kategorie OdżywianieZdrowie

Naukowcy odkryli, że można jeść tyle czekolady, ile tylko się chce. Z jednego, szokującego powodu!

Zawsze cieszą takie informacje, gdy dowiadujesz się, że coś, co uwielbiasz jeść, ale niezbyt dobrze wpływa na Twoje zdrowie, nagle okazuje się nie być szkodliwe. Właśnie tak jest z czekoladą.

Dlaczego?

Na szczęście (dla wielu z nas, przyznajcie sami!) naukowcy odkryli, że ta przepyszna słodkość może być spożywana i wcale nie wpłynie negatywnie na nasz organizm – wręcz przeciwnie.

Czekolada czyni nas mądrzejszymi. Tak jest, dobrze przeczytałeś!

968 osób między 23. a 98. rokiem życia wzięło udział w badaniu, które zostało poświęcone odkrywaniu korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia czekolady. Okazało się, że ci, którzy jedli czekoladę częściej mieli lepiej rozwiniętą pamięć wzrokową, bardziej imponującą zdolność do zapamiętywania rzeczy, lepsze myślenie abstrakcyjne i zdolność koncentracji. Ponadto stwierdzono, że spożywanie czekolady spowalnia starzenie się mózgu i zapobiega pojawianiu się takich chorób jak demencja.

czekolada jest zdrowa

Substancje w czekoladzie, które mają korzystny wpływ na naszą aktywność umysłową, nazywają się katechiny. Większość z tych substancji znaleziono w gorzkiej czekoladzie, a jedynie śladowe ilości w mlecznej i białej.

Szanse na uzyskanie lepszej pamięci zależą od rodzaju czekolady.

Źródło: brightside.me | Fotografie: 500px.com