Przestań się nabierać! Cukier trzcinowy to nie to samo co cukier brązowy

Zapewne nie raz dałeś się nabrać. Ja też. Od teraz będę uważniejsza na zakupach. O czym mowa? Temat dotyczy się cukru trzcinowego i brązowego.

Okazuje się, że cukier trzcinowy to nie to samo co cukier brązowy!

Brązowy cukier powstaje z buraków. Został on najpierw poddany rafinacji, a następnie został zabarwiony karmelem. Różni się także ceną, ponieważ jest tańszy niż cukier trzcinowy, a co więcej sporo droższy od białego. A prawda jest taka, że różnica między brązowym a białym to jedynie kolor.

Jak to zwykle bywa, przechytrzyli nas producenci

Cukier brązowy został wymyślony po to, by wprowadzać konsumentów w błąd. Większość z nas zrozumie, że jest to cukier trzcinowy. Nie dość, że kupujemy zabarwiony biały cukier, to jeszcze płacimy za niego dużą cenę.

Pamiętaj, by czytać etykiety! Niezależnie od tego, czy kupujesz cukier czy inne produkty. Producenci wykorzystują skojarzenia i zarabiają na naszej nieuwadze.

Cukier trzcinowy jest wytwarzany z trzciny cukrowej

Jest to wysoka trawiasta roślina, która może sięgać od 2,5 do 4 metrów. Występuje w tropikach i subtropikach.

Cukier trzcinowy ma karmelowy posmak, który pochodzi od składników soku z trzciny

Czy jednak warto go kupować?

Cukier trzcinowy nie jest zdrowym zamiennikiem zwykłego cukru

W około 99% składa się z sacharozy i dostarcza 400 kcal w 100g! Czyli nie jest to zdrowy zamiennik. Pamiętaj, że tak jak każdy cukier powoduje zwiększone ryzyko depresji, nasilenie procesów zapalnych, przyśpieszenie starzenia się skóry, stłuszczenie wątroby, cukrzycę i wiele innych dolegliwości o których na pewno nie raz już słyszałeś.

Ile razy dałeś się nabrać na zakupach? Ja do tej pory nie miałam pojęcia, że cukier trzcinowy, a brązowy to nie to samo.

Źródło: wykop.pl | Fotografie: www.Instagram.com