Kategorie OdżywianieZdrowie

Co można zrobić z dyni? Znajdź swoją inspirację!

Dynia, choć jest źródłem niezwykle cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów, najczęściej kojarzy się jedynie z Haloween’ową dekoracją, ewentualnie ze smaczną zupą przyrządzoną na jej bazie. Tymczasem zastosowanie dyni w kuchni jest niezwykle szerokie – a co więcej, dania powstałe z jej udziałem są niezwykle smaczne i proste do przygotowania. Dynia zawiera duże ilości cynku, za to mało kalorii – spożywamy jej zdecydowanie za mało. Poznaj dwa sposoby na to, co zrobić z dyni!

Dlaczego warto jeść dynię?

Powszechnie wiadomo, iż w codziennej diecie powinny znaleźć się owoce i warzywa – najczęściej jednak z warzywami kojarzymy marchewkę, pietruszkę i ewentualnie seler, zapominając o niezwykle wartościowych, lecz mniej popularnych warzywach, takich jak właśnie dynia. W 100 g zawiera ona bowiem jedynie 28 kalorii, za to całkiem spore ilości B-karotenu, fosforu, wapnia, a także witamin z grupy B. Nie zawiera także sodu – to niezwykle wartościowe warzywo zwłaszcza dla osób, które walczą ze zbędnymi kilogramami oraz które zmagają się z nadciśnieniem. To także jedno z niewielu tych warzyw, które pod wpływem temperatury nie traci swoich cennych właściwości.

co można zrobić z dyni

Co można zrobić z dyni? Poznaj przepis na dżem z dyni

Kiedy pomyślimy o dżemie, w pierwszej kolejności na myśl przychodzą nam najpopularniejsze owoce: truskawki, jagody, brzoskwinie, wiśnie oraz ananas. Tymczasem dżem z dyni jest równie pyszny, choć mało kto o tym wie. Na sklepowej półce ciężko znaleźć będzie dżem zrobiony z tego warzywa – jednak najzdrowsze (i przede wszystkim najsmaczniejsze!) jest to, to przygotujemy sami. Domowe przetwory są bowiem w stu procentach naturalne i niczym nie konserwowane. Jeśli więc masz to dorodne warzywo w domu i zastanawiasz się, co można zrobić z dyni – zrób dżem! To proste, a do przyrządzenia potrzebne będzie niewiele składników. Wystarczy dorodna, około pięciokilogramowa dynia, kilogram cukru, a także olejek o aromacie pomarańczowym i kwasek cytrynowy Pokrojoną w kostkę dynię należy zasypać cukrem i odstawić na noc, rankiem zaś zebrać dwie szklanki soku, jaki się wytrącił. Pozostałą część dyni gotujemy około dwóch godzin, następnie studzimy, po czym zagotowujemy raz jeszcze i trzymamy na ogniu przez kolejną godzinę. W soku rozpuścić należy kwasek i olejek, a następnie dodać do gotującej się dyni i pozostawić na ogniu jeszcze przez pół godziny. Dżem z dyni jest gotowy – wystarczy przełożyć go do słoików i zakręcić! Równie pyszne są inne przetwory z dyni – masz pole do popisu, więc działaj! Pomysłów na to, co ugotować z dyni także nie brak.

Pestki z dyni – skarbnica dobrego!

Co zrobić z pestkami dyni? Pestki z dyni są powszechnie dostępne w sklepach – warto więc jak najczęściej sięgać po ich paczuszkę. Zajadanie się pestkami dyni przyniesie bowiem więcej dobrego, niż można się spodziewać – to przede wszystkim znakomite źródło magnezu, fosforu i cynku. W pestkach dyni znajduje się także niacyna, która wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Co zrobić z pestkami dyni? Można potraktować je jako wartościową przekąskę, ale także jako dodatek do sałatek czy makaronów. Sprawdzą się również w wersji prażonej – również jako przekąska, ale także doskonały dodatek do wypieków!. Wystarczy ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piec przez ok 40 minut w 60 stopniach.

Fotografie: pixabay.com