Zdrowy chleb bezglutenowy, który zachwyca podniebienia. Ciesz się smakiem pieczywa mimo celiakii
Gluten jest to białko roślinne, znajdujące się w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Niestety, ale bardzo duże grono osób cierpi z powodu nietolerancji na ten składnik pokarmowy. Powoduje on zespół zaburzonego wchłaniania u osób posiadających genetyczne uwarunkowania, objawiające się nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną na gluten. W wyniku reakcji immunologicznej dochodzi do zaniku kosmków jelitowych, które odpowiedzialne są za przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia.
W diecie osoby z nietolerancją glutenu nie powinno znajdować się standardowego pieczywa, gdyż może ono poważnie zagrozić zdrowiu. Brakuje ciepłych pajd chleba, bułeczek prosto z piekarni czy bagietek z masłem czosnkowym. Dostępne w sklepach pieczywo bezglutenowe to jednak nie to samo. Jest suchy, nijaki i brakuje mu smaku. W dodatku zawiera mnóstwo konserwantów.
Taki chleb bardzo łatwo zastąpić swoim własnym domowym wypiekiem. Bezglutenowy, naturalny chlebek jest pozbawiony chemii i o wiele smaczniejszy niż ten kupny
Zdrowy chleb bezglutenowy, który nie tylko zachwyci twoje podniebienie i nie zaszkodzi ciału:
Kilka cennych wskazówek zanim upieczecie chleb bezglutenowy:
- do mąki bezglutenowa musisz dodać więcej płynu niż do wypieku standardowego chleba
- chleb bezglutenowy szybko wysycha stąd najlepiej pokroić go w kromki, zamrozić i rozmrażać w miarę potrzeby
- ciasto na chleb bezglutenowy trzeba go piec w foremce
Chleb bezglutenowy
Składniki na bochenek o wymiarach 28x10cm:
- 250 g mąki gryczanej
- 150 g mąki ryżowej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 8 g drożdży instant
- 2 łyżki siemienia lnianego
- ½ szklanki pestek dyni
- płaska łyżka soli
- czubata łyżka cukru
- 550-600 ml lekko ciepłej wody (lub więcej jeśli to konieczne)
Wykonanie:
- Suche składniki wymieszaj ze sobą i dolej do nich 500 ml wody, ale stopniowo, aby nie powstały grudki.
- Przykryj ciasto kuchennym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Foremkę do pieczenia chleba wyłóż papierem i włóż do niej ciasto.
- Odstaw do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 220 st. Celsjusza i piecz chleb 50 minut .Jeśli za szybko się rumieni połóż na wierzch folię aluminiową.
Gotowy chleb powinien być zarumieniony i chrupiący w wierzchu. Warto wypróbować!