×

Zdrowy chleb bezglutenowy, który zachwyca podniebienia. Ciesz się smakiem pieczywa mimo celiakii

Gluten jest to białko roślinne, znajdujące się w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Niestety, ale bardzo duże grono osób cierpi z powodu nietolerancji na ten składnik pokarmowy. Powoduje on zespół zaburzonego wchłaniania u osób posiadających genetyczne uwarunkowania, objawiające się nieprawidłową odpowiedzią immunologiczną na gluten. W wyniku reakcji immunologicznej dochodzi do zaniku kosmków jelitowych, które odpowiedzialne są za przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia.

W diecie osoby z nietolerancją glutenu nie powinno znajdować się standardowego pieczywa, gdyż może ono poważnie zagrozić zdrowiu. Brakuje ciepłych pajd chleba, bułeczek prosto z piekarni czy bagietek z masłem czosnkowym. Dostępne w sklepach pieczywo bezglutenowe to jednak nie to samo. Jest suchy, nijaki i brakuje mu smaku. W dodatku zawiera mnóstwo konserwantów.

Taki chleb bardzo łatwo zastąpić swoim własnym domowym wypiekiem. Bezglutenowy, naturalny chlebek jest pozbawiony chemii i o wiele smaczniejszy niż ten kupny

Zdrowy chleb bezglutenowy, który nie tylko zachwyci twoje podniebienie i nie zaszkodzi ciału:

Kilka cennych wskazówek zanim upieczecie chleb bezglutenowy:

  • do mąki bezglutenowa musisz dodać więcej płynu niż do wypieku standardowego chleba
  • chleb bezglutenowy szybko wysycha stąd najlepiej pokroić go w kromki, zamrozić i rozmrażać w miarę potrzeby
  • ciasto na chleb bezglutenowy  trzeba go piec w foremce

Chleb bezglutenowy

Składniki na bochenek o wymiarach 28x10cm:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 8 g drożdży instant
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • ½ szklanki pestek dyni
  • płaska łyżka soli
  • czubata łyżka cukru
  • 550-600 ml lekko ciepłej wody (lub więcej jeśli to konieczne)

Wykonanie:

  1. Suche składniki wymieszaj ze sobą i dolej do nich 500 ml wody, ale stopniowo, aby nie powstały grudki.
  2. Przykryj ciasto kuchennym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Foremkę do pieczenia chleba wyłóż papierem i włóż do niej ciasto.
  4. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
  5. Piekarnik rozgrzej do 220 st. Celsjusza i piecz chleb 50 minut .Jeśli za szybko się rumieni połóż na wierzch folię aluminiową.

Gotowy chleb powinien być zarumieniony i chrupiący w wierzchu. Warto wypróbować!

Może Cię zainteresować