Kategorie Dieta i odchudzanieZdrowe zakupyZdrowie

„Brudna 12” i „czysta 15”, czyli owoce i warzywa najbardziej i najmniej skażone pestycydami

Environmental Working Group (EWG) co roku publikuje listę produktów najbardziej skażonych pestycydami, a także tych, które mają ich mało lub też są od nich zupełnie wolne. Misja tego projektu jest prosta: nie chcemy warzyw i owoców nasiąkniętych pestycydami! Które z nich spożywa się w Twoim domu najczęściej?

Owoce i warzywa czyli samo zdrowie?

Na każdym kroku wpaja nam się, że zarówno dorośli, jak i dzieci, powinni spożywać co najmniej dwie porcje owoców lub warzyw dziennie. Oczywiście ma się to odbić pozytywnie na naszym zdrowiu, organizmie, urodzie itd. i nie ulega najmniejszej wątpliwości, że jest w tym wiele prawdy, a wspomniane produkty należy, a wręcz trzeba jeść. Jest jednak pewien haczyk. Żyjemy w czasach, kiedy przyszło nam wybierać pomiędzy zdrową dietą, a… pestycydami.

Wallpaperflare

Environmental Working Group (EWG) – co to takiego?

EWG to amerykańska organizacja, która propaguje zdrowy i ekologiczny styl życia. Organizacja, która znana jest z prowadzenia badań na temat toksyczności chemikaliów. Każdego roku publikuje listę owoców i warzyw, których spożywania lepiej unikać jeśli nie pochodzą z ekologicznych upraw, a także listę tych produktów, które mają znikomą ilość pestycydów lub są od nich zupełnie wolne.

Przed rozpoczęciem badania wszystkie produkty są myte pod bieżącą wodą. Wspomniane listy są tworzone na podstawie specjalnych wskaźników, do których zalicza się procent badanych próbek, w których wykryto pestycydy, procent próbek, które zawierały dwa lub więcej pestycydów, średnią liczbę pestycydów w próbce i całkowitą liczbę pestycydów w próbce.

Instagram

„Brudna dwunastka”

Na liście „brudnej dwunastki” znajdują się owoce i warzywa, których lepiej unikać, jeśli nie mamy dostępu do ekologicznych upraw lub nie kupujemy żywności organicznej. Wyryto w ich przypadku bowiem największe obciążenie pestycydami. O jakich owocach i warzywa mowa?

  1. truskawki
  2. szpinak
  3. jarmuż
  4. nektarynki
  5. jabłka
  6. winogrona
  7. brzoskwinie
  8. wiśnie
  9. gruszki
  10. pomidory
  11. selery
  12. ziemniaki

Oczywiście lista ta nie oznacza, że tych produktów powinniśmy za wszelką cenę unikać. Nie mniej jednak EWG zaleca, by kupować zwłaszcza te warzywa i owoce ekologiczne, najlepiej z pewnego źródła, jakim jest chociażby zaprzyjaźniony rolnik albo sadownik.

Instagram

„Czysta piętnastka”

W celu zachowania pewnego rodzaju równowagi EWG przygotowuje także listę bezpiecznych owoców i warzyw, tzw. „czystą piętnastkę” – grupę produktów, które zawierają najmniejszą liczbę pestycydów. Na tą listę trafiły:

  1. Awokado
  2. Słodka, niemodyfikowana kukurydza
  3. Ananas
  4. Zielony groszek
  5. Cebula
  6. Papaja
  7. Bakłażany
  8. Szparagi
  9. Kiwi
  10. Biała Kapusta
  11. Kalafior
  12. Melon kantalupa
  13. Brokuł
  14. Grzyby
  15. Melon miodowy

Spotkałeś się z tymi listami już wcześniej?

Źródła: Environmental Working Group, www.instagram.com