Podczas smażenia kurczaka zauważyłeś białą pianę? Sprawdź, co to oznacza

Kurczak jest bardzo chętnie wybieranym rodzajem mięsa przez Polaków. Ma w sobie niewielką ilość tłuszczu, zawiera dużo białka i ma stosunkowo niewielką liczbę kalorii w porównaniu do innych mięs. Stanowi doskonały składnik wielu potraw i można go przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów. Ale czy zauważyłeś, że podczas smażenia kawałków mięsa z kurczaka naszym oczom często ukazuje się biała piana?

Udostępnij youtube.com

Drób jest mięsem, które przyrządza się łatwo i szybko. Nawet najmniej utalentowany kucharz jest w stanie wyczarować z niego pyszne danie. Jeżeli jednak kiedykolwiek wrzuciłeś mięso na patelnie i dookoła niego zauważyłeś wydzielającą się białą pianę, to wiedz, że nie jest ona szkodliwa i nie musisz się martwić.

Owa pianka to nic innego jak zwykłe białko, które pod wpływem działania wysokiej temperatury ulega procesowi denaturacji. Jest to zmiana w budowie II, III i IV rzędowej struktury białka. Nie są to z pewnością antybiotyki, ani hormony, ponieważ w Unii Europejskiej zabronione jest używanie tego rodzaju specyfików w produkcji mięsa.

Udostępnij freepik.com

Wydzielina, która pojawia się podczas smażenia nie jest szkodliwa dla zdrowia i jest po prostu zwykłym białkiem uwalniającym się z mięsa.

Warto pamiętać, że przygotowywanie mięsa smażąc je na patelni, nie jest szczególnie zdrowym rozwiązaniem. Zwęglona powierzchnia mięsa z czarnym nalotem może podrażnić żołądek, a nawet powodować stany zapalne układu pokarmowego. Należy smażyć kurczaka krótko i cieszyć się jego soczystym smakiem.