,

Damskie torebki zawierają więcej bakterii niż przeciętna toaleta. Wyniki najnowszych badań zaskakują

Najnowsze badania ujawniają, że damskie torebki są zanieczyszczone przez więcej bakterii niż przeciętna toaleta. Okazuje się, że jeden na pięć uchwytów od torebek jest domem dla wystarczającej liczby bakterii, aby stworzyć zagrożenie dla zdrowia ludzkiego.

Badania wykazały również, że najbrudniejszą rzeczą w przeciętnej torebce jest krem do rąk. Na tubkach tego specyfiku obecnych jest więcej mikroorganizmów niż na desce sedesowej w Twojej toalecie.

Badania przeprowadzone przez Initial Washroom Hygiene ujawniły, że torebki wykonane ze skóry są najbardziej podatne na gromadzenie się w nich bakterii, ponieważ ich porowata struktura zapewnia idealne warunki do wzrostu i namnażania się mikrobów.

Naukowcy sugerują, że kobiety powinny regularnie czyścić ręce oraz torebki antybakteryjnymi chusteczkami lub żelem, aby zapobiec gromadzeniu się bakterii.

Peter Barratt, dyrektor ds. Technicznych w Initial Hygiene, powiedział:

Torebki wchodzą w stały kontakt z brudnymi rękami i różnymi zanieczyszczonymi powierzchniami. Ryzyko przeniesienia na nie różnych zarazków jest bardzo wysokie, zwłaszcza, gdy torby są rzadko czyszczone. Gdy mikroorganizmy znajdują się już na torbach, można je łatwo przenieść również na inne powierzchnie codziennego użytku. W pierwszej kolejności warto zadbać o regularne mycie rąk, aby zapobiec gromadzeniu się niebezpiecznych bakterii.

pixabay.com

Naukowcy przeprowadzili kolejne badanie, które miało na celu wykazanie, że kuchnie w miejscu pracy są brudne do tego stopnia, że mogą powodować choroby.

pixabay.com

Eksperyment wykazał, iż połowa powierzchni w kuchni pracowniczej jest skażona niebezpiecznie wysokim poziomem bakterii coli, czyli bakterii obecnych w odchodach, które mogą prowadzić do epidemii chorób przewodu pokarmowego. Wykazano również, że ponad 25% suszarek na naczynia przekracza bezpieczny poziom bakterii nawet o 4 razy.

Warto wspomnieć również, że uchwyty wspólnych lodówek i zamrażarek także gromadzą szkodliwe bakterie coli. Aż 30 procent kuchenek mikrofalowych znajdujących się w kuchniach pracowniczych było zanieczyszczonych wokół uchwytów i guzików. Należy pamiętać, aby regularnie je czyścić, dzięki czemu można łatwo zapobiec fali zachorowań.

Źródło: dailymail.co.uk | Fotografie: dailymail.co.uk | Miniatura wpisu: pixabay.com