Kategorie Dieta i odchudzanieOdżywianie

GIS ostrzega: W serach w Biedronce i Lidlu wykryto niezwykle niebezpieczną bakterię

Zadaniem Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS) jest nadzorowanie i kreowanie działań mających na celu dobro i zdrowie publiczne Polaków, a także minimalizowanie skutków zdarzeń niekorzystnie wpływających na życie obywateli. GIS niejednokrotnie ostrzegał nas już przed zagrożeniami, jakie czyhają na nas w produktach spożywczych. Nie inaczej jest tym razem, kiedy pojawiła się możliwość zakażenia bardzo niebezpieczną bakterią.

W serze z Lidla wykryto bardzo niebezpieczną bakterię

Komunikat w tej sprawie sera, który został „wycofany z powodu niewłaściwych norm jakościowych” opublikował Lidl. Komunikat sieciówki został przytoczony przez portal Fakt24.

Przedsiębiorstwo Zarzeccy Sp. z o.o. informuje, że produkt „Ser Koryciński Swojski naturalny” wyprodukowany 01.06.2020 r. z datą ważności do 01.07.2020 r. z dniem 22 czerwca 2020 r. zostaje wycofany z powodu niewłaściwych norm jakościowych. Nie należy go spożywać. Można go zwrócić do sieci Lidl, gdzie klient otrzyma zwrot ceny zakupu

GIS ostrzega: W serach w Biedronce i Lidlu wykryto niezwykle niebezpieczną bakterię
Wikipedia

Tego typu komunikat niewiele nam mówi na temat czyhającego niebezpieczeństwa, a już z pewnością nie jest do niego adekwatny. Wszystko stało się jasne dopiero wtedy, gdy GIS wydał ostrzeżenie dotyczące produktu, który możemy kupić w Lidlu oraz Biedronce. Okazuje się, że powodem wycofania jest zawartość niebezpiecznej dla zdrowia bakterii. Słowa Głównego Inspektoratu Sanitarnego znacznie dosadniej opisują zaistniałą sytuację, przez co ciężko przejść obok nich obojętnie.

Powodem jest wykrycie bakterii Listeria monocytogenes w trakcie badań urzędowych w trzech z pięciu badanych próbek. Spożycie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą – czytamy w oświadczeniu Głównego Inspektoratu Sanitarnego

Pixnio

Listerioza – co to takiego?

Listerioza jest chorobą zakaźną wywołaną spożyciem pokarmu zanieczyszczonego bakteriami Listeria monocytogenes. Bakteriami, które żyją w środowisku naturalnym w wodzie oraz glebie. Do zakażenia zwykle dochodzi po spożyciu niepasteryzowanych produktów mlecznych, niedokładnym umyciu surowych owoców i warzyw, ryb, owoców morza czy surowego mięsa. Cechą charakterystyczną bakterii. a zarazem niesprzyjającą nam, jest umiejętność do namnażania w temperaturze, jaka panuje w lodówce. Objawy listeriozy to najczęściej objawy grypopodobne, którym mogą towarzyszyć wymioty, biegunka czy nawet zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.

GIS ostrzega: W serach w Biedronce i Lidlu wykryto niezwykle niebezpieczną bakterię
Wikimedia Commons

Bakteria w produkcie sieci sklepów Biedronka

Nie tylko w przypadku produktu z Lidla została wykryta niebezpieczna bakteria, ale również w przypadku serka z Biedronki. O jakim produkcie mowa?

„Serek zakopiański Światowid z gór” 200 g z minimalną datą przydatności do spożycia do 14.07.2020 wyprodukowany dla Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 52-410 Kostrzyn. Producent: SM Mlekovita, ul. Ludowa 122, 18-200 Wysokie Mazowieckie. Podhalański Zakład Produkcyjny w Zakopanem.

Źródła: smakosze.pl