×

Nie ma zdrowej żywności. Możesz przybierać na wadzę nawet przez pomidora!

Kiedy próbujesz schudnąć, lepiej oprzeć swoje decyzje na faktach naukowych i wiedzy lekarza, a nie na modnych dietach. Oto najnowsze badania, przez które włos jeży się na głowie! Zobacz sam…

Izraelscy naukowcy przeprowadzili badanie, które pokazuje, że nie ma uniwersalnych zasad zdrowego żywienia

Okazuje się, że dla niektórych osób pomidory mogą być bardziej szkodliwe niż lody.

Eran Elinav i Eran Segal z Instytutu Naukowego przetworzyli informacje około 800 ochotników w wieku od 18 do 70 lat

Uczestnicy badania wykorzystali specjalną aplikację, aby poinformować badaczy o ich stylu życia, a każdy z nich miał glukometry, które na stale śledziły poziom cukru we krwi. Rezultaty zaskoczyły cały świat.

Reakcja ciała na pokarm zależy od organizmu, a nie od jedzenia

Okazuje się, że ciała niektórych ludzi reagują na nietypowe pokarmy ze wzrostem poziomu cukru. Na przykład sushi, które wygląda zupełnie nieszkodliwie, daje cukier, który jest równy jedzeniu lodów. A arbuz powoduje większy wzrost poziomu cukru we krwi niż czekolada.

Jedna z uczestniczek eksperymentu powiedziała, że ​​starała się schudnąć przez wiele lat. Próbowała różnych diet, dopóki nie uświadomiła sobie, że powodem jej wysokiego poziomu cukru są jej ulubione pomidory

Innymi słowy, różne osoby mogą mieć zupełnie inną reakcję na ten sam pokarm i może to zależeć od kilku czynników!

#1 Mikrobiom osobnika. Jest to zestaw 100 trylionów drobnoustrojów żyjących w ciele. Różni ludzie mają różne mikrobiomy, które wpływają na naszą reakcję na pokarm

#2 Aktywność fizyczna. Ludzie bardziej aktywni fizycznie mają komórki, które są bardziej podatne na glukozę, więc ich poziom cukru jest zwykle niższy niż u osób prowadzących siedzący tryb życia

#3 Poziom stresu. Stres powoduje, że nasz organizm wytwarza adrenalinę i kortyzol, które stymulują wzrost poziomu cukru we krwi. Wysoki poziom glukozy stymuluje organizm do przechowywania tłuszczu i powoduje głód

Kiedy jemy żywność, która nie jest dla nas dobra, wzrasta poziom cukru we krwi, co powoduje, że trzustka produkuje więcej insuliny. Komórki reagują na to, oszczędzają glukozę w postaci glikogenu i tłuszczu, co prowadzi do szybkiego spadku poziomu cukru we krwi i głodu. I co robimy? Jemy, co rozpoczyna błędne koło „przechowywania tłuszczu i głodu”, co ostatecznie powoduje przyrost wagi.

Oto najbardziej popularne oznaki wysokiego poziomu cukru

#1 często odczuwasz głód

#2 czujesz pragnienie

#3 czujesz suchość w ustach

#4 szybko się męczysz

#5 częste oddawanie moczu, nawet w nocy

#6 problemy żołądkowe

#7 opóźnione gojenie

Według Światowej Organizacji Zdrowia epidemia cukrzycy we współczesnym świecie jest chorobą wywołaną problemami z wytwarzaniem insuliny

Rośnie liczba chorób sercowo-naczyniowych. Choroby te są jedną z głównych przyczyn śmierci na świecie. Badanie to wykazało również, że ogólne zalecenia dotyczące zdrowego żywienia mogą być nieskuteczne dla danej osoby. To dlatego wiedza, które produkty są dobre dla Ciebie, a które nie, może być niezawodnym sposobem kontrolowania poziomu cukru w ​​celu zapobiegania tym chorobom.

Wybierz produkty, które nie powodują nagłego wzrostu poziomu cukru

Kup glukometr i sprawdź poziom cukru przed i po jedzeniu. Pozwoli Ci to zrozumieć, jak Twoje ciało reaguje na różne pokarmy.

Ogranicz swoje porcje. Wzrost poziomu cukru może być powodowany nie przez samą żywność, ale przez ilość

Pij więcej wody podczas jedzenia: zmniejsza poziom cukru

Eksperymentuj z węglowodanami: na przykład, zamiast cukru lub miodu, dodaj rodzynki i zamień makaron z ryżem na fasolę. Nie używaj sztucznych słodzików, ponieważ powodują one skoki cukru u większości ludzi.

Nie kupuj beztłuszczowych produktów mlecznych i nie bój się tłustych potraw: ser, masło i jajka faktycznie pomagają obniżyć poziom cukru we krwi

Skonsultuj się z dietetykiem, który opowie Ci o indywidualnych cechach Twojego ciała i pomoże ci stworzyć plan diety

Może Cię zainteresować