×

8 pokarmów, których nie powinieneś jeść, jeżeli cierpisz na zaburzenia autoimmunologiczne

Istnieje co najmniej 80 rodzajów chorób autoimmunologicznych. Chociaż nazwy, pod którymi są znane, mogą się różnić, objawy zaburzenia autoimmunologicznego (lub choroby) pozostają względnie stałe.

Należą do nich:

  1. ból w klatce piersiowej
  2. gorączka
  3. zmęczenie
  4. utrata włosów
  5. owrzodzenie jamy ustnej
  6. problemy z węzłami chłonnymi
  7. obrzęk i bolesne stawy
  8. czerwone wysypki na ciele i twarzy 

Jak sama nazwa wskazuje, choroby autoimmunologiczne upośledzają układ odpornościowy, powodując uszkodzenia

Zdolność organizmu do ochrony przed infekcją jest ograniczona. W rezultacie komórki układu odpornościowego przyczepiają się do różnych obszarów ciała, takich jak stawy, tkanki, nerwy, narządy i gruczoły, uszkadzając te obszary.

Typowe choroby autoimmunologiczne obejmują toczeń, łuszczycę, reumatoidalne zapalenie stawów i stwardnienie rozsiane

Oto osiem produktów, których nie możesz jeść, jeśli masz zaburzenie autoimmunologiczne:

Smażone potrawy

Chrupiące ciasto, które stanowi górną warstwę smażonych potraw, jest niezdrowe, wysoka temperatura stymuluje reakcję zapalną. Smażone potrawy przygotowywane są w temperaturze od 350 do 375 stopni. Wytwarza neurotoksyczny związek chemiczny zwany akryloamidem. Według badań neurotoksyna powoduje stres oksydacyjny (który powoduje uszkodzenie komórek) poprzez reakcję zapalną.

Rafinowane węglowodany

Produkty z białej mąki, zwane także „rafinowanymi węglowodanami”, są szybko niszczone podczas trawienia i powodują skok cukru we krwi. Nagły wzrost poziomu cukru we krwi stymuluje agresywną reakcję zapalną. Często powoduje obrzęk, ból stawów i mięśni.

Tłuszcze trans

Często można je znaleźć w ciasteczkach, krakersach, pączkach, przetworzonych przekąskach, smażonych potrawach i fast foodach. Liczne badania powiązały tłuszcze trans z systematycznym, przedłużonym stanem zapalnym.

Alkohol

Według badań opublikowanych w World Journal of Gastroenterology, „przewlekłe zapalenie jest często związane z chorobami alkoholowymi”. Uważa się, że alkohol powoduje zapalenie poprzez interakcję z bakteriami („mikroflora”) w jelitach.

Olej roślinny

Wielonienasycona struktura kwasów tłuszczowych olejów roślinnych przyczynia się do oksydacyjnego uszkodzenia komórek. Ponadto olej roślinny, ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-6, przyczynia się do zaostrzenia reakcji zapalnej. Oleje roślinne obejmują olej kukurydziany, rzepakowy, orzechowy, szafranowy, sezamowy, słonecznikowy i sojowy.

https://www.freepik.com/premium-photo/psoriasis-skin-closeup-rash-scaling-patient-s-skin_4255280.htm#position=1

Przetworzone mięso

Przetworzone mięso obejmuje całe mięso gotowane w wysokiej temperaturze, w tym bekon, suszoną wołowinę, szynkę, wędzone mięso i kiełbasę. Wszystkie przetworzone mięsa zawierają wysokie poziomy końcowych glikacji i inne mieszanki zapalne. Dowody sugerują, że wiek jest związany z rozwojem choroby Alzheimera, cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych i niewydolności nerek.

Glutaminian sodu

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie autoimmunologicznym japońscy naukowcy odkryli, że myszy, którym wstrzyknięto glutaminian sodu rozwinęły uszkodzenie wątroby.

Aspartam

Aspartam jest sztucznym słodzikiem znajdującym się w napojach, lekach i jedzeniu (chociaż jest głównie związany z sodą). Negatywne skutki obejmują uszkodzenie komórki, upośledzenie funkcji komórek i ogólnoustrojowe zapalenie. Niektóre badania twierdzą, że aspartam może kwalifikować się jako neurotoksyna.

Źródła: www.fithacker.ru
Fotografie: www.freepik.com

Może Cię zainteresować